Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, από την οπτική γωνία της εποχής, ήταν πολύ λογικό και αντιληπτό να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, το οποίο ήταν φθηνότερο από το LNG.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν μετανιώνει για την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της, μια πολιτική που τοποθέτησε την Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας της και, σύμφωνα με επικριτές, άφησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να θέλουν τέλος στην εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ σε «συμπληγάδες πέτρες»: Προς κοινή αγορά αερίου πριν το καλοκαίρι ή ζήσε Μάη μου…

Πέρυσι, το 55% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από την Ρωσία, εν μέρει αποτέλεσμα της επιδίωξης των εμπορικών δεσμών της Μέρκελ με τη Μόσχα και της υποστήριξης στον αγωγό Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Ήταν λογικό από την οπτική γωνία της εποχής»

«Πάντα ενεργείς με βάση την χρονική στιγμή που βρίσκεσαι», είπε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε για την προσέγγιση της κυβέρνησής της απέναντι στην Ρωσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική πέρυσι μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία, τόνισε ότι ποτέ δεν πίστεψε στην αντίληψη του «Wandel durch Handel» – δηλαδή, στην αλλαγή μέσω του εμπορίου.

«Από αυτή την άποψη, δεν μετανιώνω καθόλου για αποφάσεις, μάλλον πιστεύω ότι ήταν σωστό από την οπτική γωνία της εποχής» είπε, προσθέτοντας ότι το φθηνό ρωσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και του άνθρακα.

«Από την οπτική γωνία της εποχής, ήταν πολύ λογικό και αντιληπτό να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, το οποίο ήταν φθηνότερο από το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από άλλες περιοχές του κόσμου», είπε η Άνγκελα Μέρκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ήταν ένας…