Η Ελλάδα στις χώρες της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα οικιακά τιμολόγια

Σωσίβιο… για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτελούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα έναντι οικιακών καταναλωτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Κατανάλωσης (HEPI) που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT». Οι τιμοληψίες του Οκτωβρίου για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται σε 33 πόλεις της Ευρώπης και ανάμεσα σε αυτές η Αθήνα κατατάσσεται στην 15η θέση ως προς το ύψος των λογαριασμών. Αλλά και για το φυσικό αέριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά στη 17η θέση σε σύνολο 28 πόλεων.

  • Διαβάστε επίσης: Οι Ευρωπαίοι στο χείλος του γκρεμού – Πιο δύσκολα για τους Έλληνες – Περικοπές και δανεικά από συγγενείς

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόλεων, καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση τιμών ρεύματος έναντι του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος ήταν μόλις 2% όταν σε χώρες όπως στο Δουβλίνο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών «φούσκωσαν» κατά 44%, στη Ρώμη κατά 30%, στη Βιέννη κατά 24%, στην Κοπεγχάγη και το Βερολίνο κατά 15% κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, οι οικιακοί καταναλωτές της Αθήνας είδαν μειώσεις κατά 55% έναντι του Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης έναντι άλλων πόλεων της Ευρώπης. Ο HEPI κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις στη Ρώμη (97%), στο Λουξεμβούργο (64%), στη Λισαβώνα (58%), το Δουβλίνο (34%) κ.ο.κ..

Οι επιδοτήσεις

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας χάρη στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ιούλιο έως και σήμερα έχουν διατεθεί πόροι 2,3 δις. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στα νοικοκυριά.

Τιμές ρεύματος

Όπως κάθε μήνα έτσι και τον Οκτώβριο έγινε η καταγραφή των τιμών σε 33…