Μόλις επτά δευτερόλεπτα ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, οι εργοδότες κοιτώντας τα βιογραφικά των υποψηφίων και κατά συνέπεια μία γρήγορη ματιά μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους, όπως επισημαίνει στο Bloomberg ο James Reed, πρόεδρος της εταιρείας στελέχωσης «The Reed Group».

Ακολουθούν τα πιο «τρανταχτά» λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε στο βιογραφικό σας:

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι;

Η κορυφαία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι η εξής: το βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο. Αυτό σημαίνει ιδανικά ότι για κάποιον έμπερο θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο και τριών σελίδων, ενώ σύμφωνα με την Gaelle Blake της εταιρειας στελέχωσης Hays, το καλύτερο μέγεθος είναι οι δυόμισι σελίδες, όπου μπορεί κανείς να είναι ενδελεχής, χωρίς να βάζει περιττές πληροφορίες. Ιδίως όταν οι υποψήφιοι παρέχουν και τον λογαριασμό τους στο LinkedIn, τα μεγάλα βιογραφικά είναι περιττά και κουραστικά για τον εργοδότη που τα εξετάζει.

Ποιο είναι το καλύτερο φορμάτ;

Ένα μεγάλο λάθος είναι η μορφοποίηση που καθιστά δυσχερή την ανάγνωση του βιογραφικού. Ναι μεν η χρήση μίας ιδιαίτερης γραμματοσειράς ή φόντου μπορεί να αναδεικνύει την προσωπικότητα του υποψηφίου, αλλά εάν κάνει το βιογραφικό δυσανάγνωστο, τότε οι εργοδότες αποθαρρύνονται. Το Arial ή το Calibri είναι ιδανικές γραμματοσειρές, σύμφωνα με την Blake.

Ποια είναι η καλύτερη κατηγοριοποίηση;

Καλό θα ήταν να αποφύγετε την τυχαία καταγραφή των πιο πρόσφατων επιτευγμάτων σας και αντιθέτως θα πρέπει να κατηγοριοποιήσετε σωστά, σε στήλες επαγγελματικής εμπειρίας και εκπαίδευσης φερειπείν, το ιστορικό σας. Ο Reed, μιλώντας στο Bloomberg προτείνει ένα «κλασικό» πρότυπο βιογραφικού, όπου καταγράφεται η εργασιακή εμπειρία από την πιο πρόσφατη στην πιο παλιά και από κάτω η εκπαίδευση με αντίστοιχο τρόπο.

Πρέπει να βάλετε χόμπι και ενδιαφέροντα;

Το θέμα αυτό προκαλεί διχογνωμία ανάμεσα στους ειδικούς, οι οποίοι όμως συμφωνούν πως ό,τι συγκαταλέγεται στο βιογραφικό θα πρέπει να είναι σχετικό με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Η Blake είναι σε γενικές γραμμές υπέρ της καταγραφής των χόμπι, λέγοντας ότι «μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά και σχετικά», υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο. Εάν δεν είστε βέβαιοι, καλό θα ήταν να σκεφτείτε με…