Της Πηνελόπης Γκάλιου

H αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο με την συνεχιζόμενη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της αλλά και η ενεργοποίηση της χώρας μας στο τομέα της έρευνας για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εντείνουν τον εκνευρισμό της Τουρκίας η οποία επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και στον μεγαλοϊδεατισμό άλλων εποχών.

Περασμένα μεγαλεία…

Η “γραμμή άμυνας” του Ταγίπ Ερντογάν έναντι των εσωτερικών αδιεξόδων του παραμένουν τα μεγάλα και “ηχηρά” λόγια αλλά και η συκοφαντίες, οι οποίες στο επίκεντρο τους έχουν κατά κύριο λόγω την Αθήνα. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή τα 84 χρόνια από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατουρκ, προχώρησε σε ένα ακόμη ένα φαραωνικό μανιφέστο σκηνοθετώντας ακριβώς την ίδια φιέστα με την επέτειο για τα 99 χρόνια  από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας και μιλώντας ξανά για τα περασμένα μεγαλεία… “Μέχρι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα αιώνων του λαού μας, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας” δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.  

Μεγαλοϊδεατισμός και αναθεωρητισμός που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές και συνεχίζει να το διαμηνύει ότι δεν γίνεται αποδεκτός. Αυτο ήταν και το μήνυμα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωετρικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. “Τα σύνορα θα πρέπει να παραμένουν απαραβίαστα. Δεν μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε μεγαλοϊδεατισμός ή παρελθοντολογικός αναθεωρητισμός. Δεν είναι μία περίοδος αναγέννησης παλαιών και πεθαμένων από το χρόνο αυτοκρατοριών. Είναι μία περίοδος που ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις” τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ανέδειξε επίσης ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι οι αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, οι παράνομες σεισμικές έρευνες, η σύναψη άκυρων συμφωνιών με τρίτα κράτη όπως το τουρκολιβυκό…