Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που ευθύνεται για το 50 με 60% των περιπτώσεων άνοιας της τρίτης ηλικίας

Της Φαίης Βάκρινου*

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας, εξαιρετικά συχνή στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων. Αν και οι ακριβείς αιτίες κινδύνου ανάπτυξης της νόσου δεν είναι γνωστές, η συστηματική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση καθώς και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες φαίνεται πως μπορούν να κρατήσουν «ζωντανές» τις νοητικές λειτουργίες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ, η ψυχολόγος υγείας Σοφία Κανελλοπούλου και η φυσικοθεραπεύτρια και ειδική στη νευρολογική αποκατάσταση Χριστίνα Μπουζινέκη, μας μιλούν για τα συναισθήματα των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, καθώς και για την αξία της φυσικοθεραπείας και της ψυχικής-νοητικής υποστήριξης.

  • Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Oι επτά υγιεινές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στους διαβητικούς

Κυρία Κανελλοπούλου, ποιο είναι το συναίσθημα που υπερισχύει σε έναν άνθρωπο που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Σ.Κ.: Το εύρος των συναισθημάτων των ατόμων αυτών είναι μεγάλο. Είναι πολύ πιθανό το άτομο να νιώθει φόβο ή θυμό δεδομένου ότι μπορεί να μην ξέρει που βρίσκεται, να μην έχει προσανατολισμό ή να μην αναγνωρίζει τα οικεία του πρόσωπα. Οι φροντιστές συνήθως μας περιγράφουν τέτοιου είδους συναισθήματα, ανάλογα και με το στάδιο της νόσου. Γι’ αυτό και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε τα άτομα αυτά να νιώθουν ασφάλεια. Να έχουμε δηλαδή μια «ζεστή» προσέγγιση και να μιλάμε απλά και κατανοητά ώστε να ξεπερνούν τον φόβο. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να φωνάξουμε ή να τσακωθούμε διότι το άτομο αποδιοργανώνεται χειροτέρα. Σαφέστατα υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων με άνοια που αισθάνονται χαρά.

Πέραν της λεκτικής προσέγγισης των ατόμων που νοσούν, ποιοι άλλοι τρόποι είναι εποικοδομητικοί;

Σ.Κ.: Παρατηρούμε ότι σε περιπτώσεις που έχει χαθεί η ομιλία, το άτομο αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά το συναίσθημα. Αν είμαστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι, το καταλαβαίνει. Αντίστοιχα αν είμαστε ήρεμοι, εκλαμβάνει την τρυφερότητα και την αγάπη μας. Τα συναισθήματά…