Το τζιτζικάκι προσβάλλει πολλά φυτικά είδη (πολυφάγο), αλλά δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο αμπέλι

Τα τζιτζικάκια εμφανίστηκαν στην Κρήτη τη δεκαετία του ’80. Θεωρούνται έντομα δευτερεύουσας  σημασίας. Η μετάπτωσή τους σε εχθρό κύριας σημασίας οφείλεται σε διατάραξη της  βιολογικής ισορροπίας στο οικοσύστημα του αμπελιού λόγω αλόγιστης χρήσης  φυτοφαρμάκων και φυτοπροστατευτικών.

Προσβάλλει πολλά φυτικά είδη (πολυφάγο), αλλά δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο αμπέλι. Διαχειμάζει για μεγάλο διάστημα, σαν τέλειο έντομο, σε διάφορα φυτά (κωνοφόρα, κυπαρίσσι, κισσός, καλάμια, δαμασκηνιά, μηλιά, δρύς, βάτα, φασολιά, λιγκούστρα κλπ.).

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Πώς επηρεάζει η ευδεμίδα τα σταφύλια λίγο πριν την συγκομιδή

Συμπληρώνει 3 – 4 γενιές το χρόνο. Ο βιολογικός του κύκλος εξαρτάται από τη  θερμοκρασία.

Είναι είδος μεταναστευτικό. Με την βοήθεια του ανέμου μετακινείται ταχύτατα από περιοχή σε περιοχή. Το γεγονός  αυτό δυσκολεύει την εκτίμηση των πληθυσμών του σε ένα αμπέλι. Συγκεντρώνονται περισσότερο στην περιφέρεια των αμπελώνων.

Τέλειο έντομο: Είναι έντομο μικρό (3 – 4 χλστ) αλλά φαίνεται  μεγαλύτερο λόγω των φτερών που προεξέχουν. Μοιάζει με  μικρό τζιτζίκι γι’ αυτό οι αμπελουργοί το ονόμασαν  αυθόρμητα τζιτζικάκι. Έχει χρώμα πράσινο με διαφανή  φτερά. Μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο.

Αυγό: Γεννά 20 – 60 αυγά (λευκά, υαλώδη). Δεν είναι ορατά  επειδή τα βάζει μέσα στους ιστούς των νεαρών φύλλων, κατά μήκος των κεντρικών νευρώσεων.

Ατελή στάδια (νύμφες): έχουν μήκος 1 – 3 χιλ. και βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των ώριμων φύλλων. Κινούνται γρήγορα με χαρακτηριστική πλάγια κίνηση (όπως τα καβούρια). Το χρώμα τους είναι συνήθως ανοικτό πράσινο και αφήνουν λευκές εκδύσεις. Γίνονται εύκολα αντιληπτά και καταμετρούνται γρήγορα στις δειγματοληψίες.

Ζημιές – Συμπτώματα

Οφείλονται στην τροφική του δραστηριότητα.  Απομυζά τους χυμούς, καταστρέφει τα κύτταρα  με το σάλιο του που είναι τοξικό και προξενεί  βλάβες στο αγωγό σύστημα που εφοδιάζει τα  φύλλα με θρεπτικά στοιχεία.

Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται στα  φύλλα της ακραίας βλάστησης αλλά είναι  εντονότερα στα αναπτυγμένα φύλλα.

Παρατηρείται περιφερειακός μεταχρωματισμός  του ελάσματος που…