Το στρατηγικό σχέδιο του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα

Στην εφαρμογή ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου, που στοχεύει στην «αύξηση της αξίας και της κερδοφορίας» συμφώνησαν εκπρόσωποι του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της κατάρτισης, της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία KPMG, έχει πέντε βασικούς άξονες, που αναλύονται σε 22 στρατηγικές πρωτοβουλίες με 101 συναφείς δράσεις. Όλα αυτά είναι βήματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των μεγάλων αδυναμιών του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, και συγκεκριμένα της χαμηλής εξαγωγικής αξίας, της χαμηλότερης εγχώριας κατανάλωσης από αυτή των κύριων ανταγωνιστών της και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της επιφάνειας του αμπελώνα (950.000 εκτάρια). Σε αυτό προστίθεται η άνιση κατανομή της αξίας και της κερδοφορίας μεταξύ των διαφόρων κρίκων της αλυσίδας.

Διαβάστε επίσης: Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί: Χωρίς κανόνες η αγορά κρασιού

Ο απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου, σύμφωνα με ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ, είναι να «τοποθετήσει την Ισπανία ως μια οινική αναφορά εθνικής και διεθνούς αξίας με βάση τις μοναδικές ιδιότητες που βασίζονται στη διαφοροποίηση: ποιότητα, ποικιλομορφία, ιστορία, παράδοση, βιωσιμότητα και νεωτερικότητα».

Φθηνότερα τα ισπανικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η Ισπανία κατάφερε να κατακτήσει μερίδιο αγοράς κατ’ όγκο διεθνώς τα τελευταία χρόνια (23,6 Mhl εξήχθησαν το 2021), αυτό οφείλεται κυρίως στην ασυναγώνιστη θέση της στις τιμές. Για παράδειγμα, τα χύμα κρασιά της τοποθετούνται στα 0,4 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο, έναντι 0,7 ευρώ για την Ιταλία και 1,1 ευρώ για τη Γαλλία. Στη φιάλη, η διαφορά διευρύνεται: 2,3 ευρώ για την Ισπανία έναντι 3,7 ευρώ για την Ιταλία και 6 ευρώ για τη Γαλλία, με μέση τιμή σε όλες τις κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένων των BIB και των αφρωδών οίνων) 1,3 ευρώ ανά λίτρο (σε σύγκριση με 3 ευρώ και 6,9 ευρώ για Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα). Ακόμη και χώρες του Νέου Κόσμου όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και η Αργεντινή, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ισπανικές τιμές.

Σύμφωνα με…