Πιο κοντά στη Ρωσία, η Τουρκία έχει δανειστεί από το εγχειρίδιο του Κρεμλίνου και χρησιμοποιεί ιδιωτικές μισθοφορικές μονάδες για να αναβιώσει τα ισλαμιστικά της διαπιστευτήρια από τη Λιβύη μέχρι το Κατάρ και τη Μαλαισία.

Η Τουρκία έχει δανειστεί από το εγχειρίδιο του Κρεμλίνου και χρησιμοποιεί ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) για να αναβιώσει τα ισλαμιστικά της διαπιστευτήρια από τη Λιβύη μέχρι το Κατάρ και τη Μαλαισία, γράφει ο ερευνητής Αλεσάντρο Αρντουίνο, σε ανάλυσή του στο «The National Interest» (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).

Οργανα εξωτερικής πολιτικής

Οι μισθοφόροι υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ενώ ο σκοπός τους – ως ενοικιαζόμενα όπλα- παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στάσιμος για δεκαετίες, χρησιμοποιούνται τώρα ως όργανα εξωτερικής πολιτικής από πολλές χώρες.

Δείτε ακόμα – Νέες αποκαλύψεις : Χιλιάδες σύροι μισθοφόροι έτοιμοι να πολεμήσουν στη Θράκη για την Τουρκία

Η ρωσική Wagner Group, μια σχεδόν ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC), έχει ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού και επεκτείνει το αποτύπωμα της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Αμερική και, πιο πρόσφατα, την Ουκρανία.

Πιο κοντά στη Ρωσία, η Τουρκία έχει δανειστεί από το εγχειρίδιο του Κρεμλίνου και χρησιμοποιεί PMC για να αναβιώσει τα ισλαμιστικά της διαπιστευτήρια από τη Λιβύη μέχρι το Κατάρ και τη Μαλαισία.

Αυτή είναι μια σημαντική προσαρμογή του παιχνιδιού της Ρωσίας, με επιπτώσεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής (MENA) και της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Μισθοφόροι της ρωσικής Βάγκνερ (φωτογραφία ssu.gov.ua)

Ενώ τα ρωσικά PMC παρακινούνται από χρήματα για την υλοποίηση των στόχων του Κρεμλίνου, τα τουρκικά οδηγούνται από την πεποίθηση ότι είναι καθήκον τους να διαδίδουν ισλαμιστικούς στόχους – ή, τουλάχιστον, ισλαμιστικούς στόχους όπως ορίζονται από την Αγκυρα: δυναμική εμπλοκή, συχνά σε περιοχές της πρώην οθωμανικής επιρροής.

Ισλαμιστικό ισοδύναμο;

Ακριβώς όπως το μέλλον του ομίλου Wagner συνδέεται στενά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τουρκικός ιδιωτικός στρατιωτικός τομέας και ο τομέας ασφαλείας είναι στενά συνδεδεμένοι με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ ο Πούτιν οραματίζεται μια νέα Ρωσία με τις…