Χωρίς την Τουρκία, ωστόσο, ούτε η ειρηνική εξόρυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε η αξιοποίηση της μελλοντικής «πράσινης» ενέργειας θα είναι δυνατή μακροπρόθεσμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά σε γερμανικό άρθρο.

Αποτελεί κοινό μυστικό ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας του Ερντογάν σχεδόν πίσω από κάθε πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σύμβολο υπεράσπισης των τουρκικών συμφερόντων στη Μεσόγειο το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραδέχθηκε την Τρίτη ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου, στην πραγματικότητα, εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή, το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας»

Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό όπου γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Ανέφερε μάλιστα ότι πέρυσι η Ελλάδα και η Κύπρος «προσπάθησαν μέσα σε ένα χρόνο 9 φορές, με διάφορες μεθόδους και στέλνοντας πλοία, ακόμη και με πλοία τρίτων χωρών, να εισέλθουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», αλλά η Τουρκία τις απέτρεψε, είτε στρατιωτικά με τα πλοία, είτε με διπλωματικούς τρόπους.

Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου: Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ποιος επιδιώκει να τα αξιοποιήσει

Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του Focus Online, με τίτλο «Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου: Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών, στις οποίες κάνουμε διακοπές – και ποιος επιδιώκει να τα αξιοποιήσει»

Όπως αναφέρεται, πολλά δισεκατομμύρια τόνοι φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα της Μεσογείου – και τα κράτη της περιοχής τα αναζητούν και τα αξιοποιούν, σε έναν αγώνα δρόμου όλων εναντίον όλων των άλλων.

Και αυτό, όπως σημειώνεται, παρ’ όλο που διεθνείς οργανισμοί είχαν…