Άνω του 28% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σημειώνει το Ανατολού

Συνέχεια στο ζήτημα του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας επιχειρεί να δώσει η Τουρκία και με δημοσιεύματα μέσα από το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, το οποίο σε σχετικό ρεπορτάζ του υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να ξοδεύει για όπλα παρά την επιδείνωση της οικονομίας της».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική αναστάτωση λόγω της σοβαρής ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανόδου των τιμών ενέργειας, πραγματοποιεί εξαιρετικά υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και διεξάγει ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος σε Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: Ο αναθεωρητισμός αποσταθεροποιεί την Ευρώπη

Επισημαίνει ότι με βάση αναφορές του ΝΑΤΟ, το μερίδιο των αμυντικών δαπανών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το οποίο ήταν 2,45% το 2019, όταν η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,76% το 2022. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τις δαπάνες των ΗΠΑ.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Ο συντάκτης τονίζει ότι η Ελλάδα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Δηλαδή, οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες στη χώρα αντιστοιχούν σε 730 δολάρια το 2022.

Επίσης όπως αναφέρει ενώ το μερίδιο των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,22 τοις εκατό, σημαίνει ότι οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες στη χώρα αυτή είναι 166 δολάρια. Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι είναι αξιοσημείωτο ότι περισσότερο από το 45 % του τεράστιου αμυντικού προϋπολογισμού της Αθήνας αφιερώνεται στην αγορά νέων όπλων.

Ο ρόλος της Γαλλίας και των ΗΠΑ

Το Ανατολού τονίζει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με στοιχεία για τις μεταβιβάσεις όπλων από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Γαλλία, ο παραδοσιακός προμηθευτής όπλων στην Αθήνα, είναι η χώρα που έχει ωφεληθεί περισσότερο από την ταχεία κίνηση εξοπλισμών της Ελλάδας.

Υπενθυμίζει ότι το Παρίσι υπέγραψε δύο πολύ ολοκληρωμένες συμφωνίες με την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων…