Η ηγεσία της Τουρκίας, με φόντο την ανεκτικότητα που επί χρόνια επιδεικνύουν εταίροι και σύμμαχοι στην αναθεωρητική της στρατηγική, συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας από τον Καύκασο ως τη Συρία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην παρουσίαση του βιβλίου «Καταγραφή» του πρώην προέδρου της Κυπριακής Βουλής των αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου. 

«Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Παραμένουμε σταθεροί στη γραμμή μιας λύσης, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ» επισήμανε για το κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι 

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα παρουσιάζεται ένα σημαντικό βιβλίο για το Κυπριακό, που δεν είναι απλώς Καταγραφή, αλλά κατάθεση ψυχής από έναν Πατριώτη, αγωνιστή της Δημοκρατίας, το Γιαννάκη Ομήρου.

Εξιστορεί γεγονότα της ιστορικής πορείας της Μεγαλονήσου, όπως ο ίδιος τα βίωσε, ήδη από τα μαθητικά του χρόνια με τον αγώνα του ’55-’59, αφηγούμενος μερικές από τις πιο βαρυσήμαντες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου.

Η συγκυρία το έφερε να παρουσιάζεται το βιβλίο μια μέρα μετά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, θυμίζοντας μας ότι ο Ομήρου μετείχε ενεργά στους αγώνες υπεράσπισης της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Φοιτητής στην Αθήνα, ενεργό μέλος της συνδεδεμένης με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο φοιτητικής παράταξης “Παλμός”, μετείχε στους αγώνες κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την αντιστασιακή δράση του κορύφωσε η γενναία στάση του κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου .

Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ κατά τις εκλογές του Μαΐου του 1981. Διέγραψε μια σημαντική διαδρομή στην οποία είχε το μεγάλο φορτίο της διαδοχής του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη.

Τα σημερινά δεδομένα, και η κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας, δείχνουν ότι ο χρόνος που περνά δεν βελτιώνει πάντα τις συνθήκες. 

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας, με φόντο την ανεκτικότητα που επί χρόνια επιδεικνύουν εταίροι και σύμμαχοι στην αναθεωρητική…