Σήμερα οι εν λειτουργία ΑΠΕ ανέρχονται σε περίπου 10 GW και τα έργα με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σε 12 GW. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα έργα που δεσμεύουν χώρο θα υλοποιούνται, λέει ο ΑΔΜΗΕ.

Ο πλανήτης έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία σήμερα να μεταμορφώσει το ενεργειακό σύστημα, αναφέρει το διεθνές γραφείο της Greenpeace, υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα να πει «αντίο» στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που συνεχίζεται από τον 19ο και 20ο αιώνα και να αγκαλιάσει ένα μέλλον από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Κι αυτό διότι ένα μέλλον με «πράσινη» ενέργεια είναι απαραίτητο όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να απομακρυνθούν από την οικονομία των ορυκτών καυσίμων και κυρίως για τους ευάλωτους καταναλωτές ώστε να ελαφρυνθούν από το βάρος της οικονομίας των ορυκτών καυσίμων. Η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να παίρνει τη «στροφή» προς την ενεργειακή μετάβαση, αν και δεν έχουν ακόμη κλείσει όλες οι …λακκούβες του δρόμου.

Διαβάστε επίσης: Επιζήμια για την υγεία η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

8η χώρα στον πλανήτη σε ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο «4ο Συνέδριο για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας», η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στον πλανήτη σε ΑΠΕ, καθώς φέτος η συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό μίγμα φθάνει στο 46% ενώ ο στόχος είναι να φθάσει 80% έως το 2030.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα είναι μεγάλο, παρά τα ποικίλα εμπόδια, με κυρίαρχο τις καθυστερήσεις στην εξασφάλιση οριστικών προσφορών σύνδεσης στο δίκτυο. Το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται και από τις βεβαιώσεις παραγωγού για νέα έργα ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί από το 2020 έως σήμερα και φθάνουν τα 91.2 GW (γιγαβάτ), όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής αδειοδότησης ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο φόρουμ «Renewable & Storage».

Πάντως, πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο νέα έργα πάνω από 1 GW και σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, έως το 2026 θα έχουν εγκατασταθεί 20 GW. Απώτερος στόχος, όπως υποστήριξε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης,…