Από τότε που ξέσπασε η ευλογιά των πιθήκων, αναθερμάνθηκε η συζήτηση για τα ονόματα ασθενειών και τον στιγματισμό που προκαλούν. Προκαταλήψεις υπήρχαν όμως πάντα.

Ιός από τη Bουχάν, γρίπη των χοίρων, ευλογιά των πιθήκων. Ονόματα για ιούς ή ασθένειες. Οι συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν είναι στο μεταξύ γνωστές (στη φωτογραφία, επάνω, Ευλογιά των πιθήκων: Γελοιογραφία του Σεργκέι Ελκίν).

Οσοι έμοιαζαν με Κινέζους…

Οταν ξέσπασε η πανδημία του κοροναϊού στην Κίνα στις αρχές του 2020 και εξαπλώθηκε παντού, πολλοί άνθρωποι που έμοιαζαν με Κινέζους περιθωριοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Δείτε ακόμα – ECDC: Αύξηση στους θανάτους από Covid-19 έως το τέλος Αυγούστου

Εξαιτίας της γρίπης των χοίρων το 2009, πολλές χώρες έσφαξαν εκατομμύρια χοίρους και τώρα λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, οι πρώτοι πίθηκοι λιθοβολήθηκαν στη Βραζιλία. Παράλογες αντιδράσεις, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι έτσι μπορούν να προστατευθούν από τον νέο κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ πιέζει εδώ και εβδομάδες να αλλάξει το όνομα της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν είναι καλύτερα όμως τέτοια ονόματα αντί συνδυασμοί γραμμάτων και αριθμών όπως H1N1 για τη γρίπη των χοίρων ή Sars-CoV-2 για τον κοροναϊό;

«Αυτό που είναι εύκολο δεν είναι απαραίτητα και αυτό που χρειάζεται», λέει ο Ρίχαρντ Νέλερ από το Κέντρο Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναζητούνται ουδέτερα ονόματα …


Η ευλογιά των πιθήκων στο μικροσκόπιο

Υπέγραψε τον Ιούνιο έκκληση για να χρησιμοποιηθεί κάποιο ουδέτερο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων και να μην προστίθενται γεωγραφικοί προσδιορισμοί του τύπου «Δυτική Αφρική» ή «Λεκάνη του Κονγκό».

Αυτό δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα κρούσματα που είναι κυρίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία έχουν κάποια σχέση με την Αφρική. Μεροληπτικοί χαρακτηρισμοί που στιγματίζουν.

«Το πρόβλημα με τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς είναι ότι συχνά είναι λάθος και από την άλλη πλευρά, τα μέρη από τα οποία παίρνουν το όνομά τους υφίστανται διάφορες διακρίσεις», λέει ο Ρίχαρντ Νέλερ. Για παράδειγμα, αποφεύγονται τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές.

Η περίφημη ισπανική γρίπη το 1918 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία αλλά τα πρώτα κρούσματα είχαν εμφανιστεί νωρίτερα στις ΗΠΑ, όπως…