Η Wien Energie, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου δύο εκατομμύρια άτομα στην Αυστρία, αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Εισαγγελία της Βιέννης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενη βαριά αμέλεια και προσβολή των συμφερόντων των μετόχων της Wien Energie, του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας της αυστριακής πρωτεύουσας, ο οποίος έλαβε ήδη την στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος αγοράς ενέργειας.

Η Wien Energie, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου δύο εκατομμύρια άτομα, αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: 2 τρισ. ευρώ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά της ΕΕ για το ρεύμα αν δεν ληφθούν μέτρα

Στο στόχαστρο και ο δήμαρχος Βιέννης

Προκειμένου να μην καταρρεύσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά ενέργειας και τους καταναλωτές, η κυβέρνηση της Αυστρίας δεσμεύτηκε για βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ακόμη δεν έχει ληφθεί, αλλά θεωρείται εγγύηση για τις μελλοντικές αναταραχές στις αγορές ενέργειας.

Η τελική οικονομική απαίτηση υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που ερευνά τώρα η Εισαγγελία είναι εάν η έκτακτη ανάγκη χρηματοδότησης προέκυψε επειδή η εταιρεία έκανε λάθος υπολογισμούς στις προθεσμιακές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Wien Energie και ο ιδιοκτήτης της, η πόλη της Βιέννης, απορρίπτουν τις εικασίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς ή κερδοσκοπικών συναλλαγών, ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, Μίχαελ Λούντβιχ (SPÖ) βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς ενέκρινε ο ίδιος τις πρώτες «ενέσεις» δισεκατομμυρίων, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει επαρκώς του εταίρους του στον δήμο, τους φιλελεύθερους NEOS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ