Στον Τύρναβο καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα με αχλάδια «κρυστάλλια»

Σε δύσκολη οικονομική θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί αχλαδιών της επαρχίας Τυρνάβου με τις χαμηλές τιμές που πούλησαν τα φρούτα τους, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί,.

Όπως επισημαίνουν, το αχλάδι, ιδιαίτερα το «κρυστάλλι», είναι προϊόν που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, με την απουσία εξαγωγών σε τέτοιες δύσκολες χρονιές να επιφέρει επιπρόσθετες δυσχέρειες στο να διαθέσουν σε ικανοποιητική τιμή τη σοδειά τους. Με την αναδιάρθρωση καλλιεργειών μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά αχλαδιών, αλλά το υπάρχον πρόγραμμα χρήζει βελτιώσεων, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης: Αχλάδια: Αγκάθι οι τιμές και το κόστος παραγωγής στα «Κρυστάλια»

Τα παραπάνω ζητήματα έθεσαν οι αχλαδοπαραγωγοί σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ΝΔ, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δαπανηρή αυτή καλλιέργεια.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρακόπουλος έθεσε στον αρμόδιο υπουργό τις παραμέτρους που καθιστούν αναγκαία τη στήριξη των αχλαδοπαραγωγών, σημειώνοντας ότι στον νομό της Λάρισας καλλιεργείται το 60-70% των αχλαδιών πανελληνίως. Ειδικά στον δήμο Τυρνάβου, υπάρχουν βάσει του ΟΣΔΕ του 2021 πάνω από 10.000 στρέμματα με αχλάδια «κρυστάλλια», την κυρία καλλιεργήσιμη ποικιλία, κάνοντας την περιοχή σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα. Επιπροσθέτως επεσήμανε ότι «η ενεργοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών είναι ένα θετικότατο βήμα για την αναδιάταξη των δενδροκαλλιεργειών, ώστε να αμβλύνεται η επίδραση εξωγενών κρίσεων. Πιστεύω, όμως, ότι για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος είναι αναγκαία η επανεξέταση των παραμέτρων του, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία». Παράλληλα, ζήτησε τη στήριξη των παραγωγών μέσω de minimis, καθώς θα δώσει «ανάσα ζωής» στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, που είναι το κέντρο της καλλιέργειας πανελλαδικά.

Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνώρισε τις δυσκολίες που επέφεραν οι εξωγενείς κρίσεις, ιδιαίτερα…