«Πυρά» εναντίον των ολιγαρχών έριξε από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Δεν έχουν όρια οι ολιγάρχες. Αν τους αφήσουμε, αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

«Η ρήξη είναι η απάντηση στην κρίση» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Ο κ. Βαρουφάκης έβαλε κατά του χρηματοοικονομικού κατεστημένου και των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν, όπως είπε νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσω των κυβερνήσεων, στον εγχώριο, τον ευρωπαϊκό και στον διεθνή καπιταλισμό, με τις ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως το νερό και η ενέργεια, τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των ΜΜΕ και με την καταστολή των εργατικών δικαιωμάτων.

«Τα όρια του αυταρχισμού δεν τα έχουμε πλησιάσει ακόμη» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, το ρεύμα, το χρηματιστήριο να πάει σε κάθε γωνιά της ανθρώπινης και κοινωνικής ύπαρξης. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία. Τους προέκυψε η κρίση, το 2008, το 2010, δεν την περίμεναν, απλώς δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, για χρηματιστηριακά κέρδη από κάθε κρίση… Δεν τους ενδιαφέρουν το νερό και το ρεύμα αυτά καθαυτά, τους ενδιαφέρουν μόνο για να εισάγουν στις ψευτοαγορές τους χρηματιστηριακά παιχνίδια πάνω σε αυτά… Οι ΣΔΙΤ δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ακούτε. ‘Συμμαχία δημοσίου ιδιωτικού τομέα’, είναι ένας τρόπος ληστείας των εργαζόμενων και της κοινωνίας».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βαρουφάκης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν εταιρίες ενέργειας, που πωλούν ρεύμα από ΑΠΕ με μηδενικό σχεδόν κόστος να πτωχεύουν, όπως π.χ. η γερμανική Uniper και πρόσθεσε ότι εκείνο που δεν λέγεται ανοιχτά, είναι ότι για αυτό ευθύνονται τα ασφάλιστρα στάθμισης κινδύνου που έχουν αγοράσει οι εταιρίες ρεύματος από παγκόσμιες τράπεζες, στις οποίες, σε ομαλές συνθήκες πληρώνουν λίγα, αλλά σε κρίσεις οι τιμές τους εκτοξεύονται.

«Ξέρετε πόσο χρωστούν οι Ευρωπαίοι πάροχοι ενέργειας σε διεθνείς τράπεζες εξ αιτίας αυτών των ασφαλίστρων; Ενάμισι τρισεκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό πτωχεύουν» είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε : «Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ, γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε κατάργηση των αγορών ενέργειας που είναι φανταστικό μόρφωμα και…