Όλο και πιο απομονωμένος εμφανίζεται ο ρώσος πρόεδρος, οκτώ μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ένα βίντεο από μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών της Κεντρικής Ασίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τράβηξε την προσοχή της Κλάρα Φερέιρα Μαρκές, αρθογράφου γνώμης στο Bloomberg.

Όπως τόνισε σε κείμενό της, στη διάρκεια της συνόδου ξεχώρισε η θορυβώδης παρουσία του Εμομάλι Ραχμόν, που δεν δίστασε να επικρίνει τον ρώσο πρόεδρο και να απαιτήσει «σεβασμό». Για την Μαρκές, το περιστατικό δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της κατάστασης της Μόσχας, οκτώ μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που παράγοντες όπως η εκστρατεία στρατολόγησης έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στα γειτονικά της κράτη.

  • Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρωτοφανές μπαράζ επαφών Ρωσίας και Δύσης με πυρηνικές προειδοποιήσεις

«Το Τατζικιστάν δεν είναι απλώς ένας σύμμαχος», σχολιάζει η αρθρογράφος. «Είναι ένα φτωχό κράτος περίπου 10 εκατ. που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που διατηρεί η Μόσχα στο εξωτερικό. Τα εμβάσματα εκπροσώπευαν το 25% του ΑΕΠ του ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από μετανάστες εργάτες που ζουν στη Ρωσία. Στα τέλη Ιουνίου, όταν ο Πούτιν αναζητούσε ασφαλείς προορισμούς για μια διεθνή περιοδεία μετά την εισβολή, ξεκίνησε με τον Ραχμόν και έσπευσε να δηλώσει ότι βρίσκεται σε “φιλικό έδαφος”.

»Κι όμως, την περασμένη Παρασκευή ήρθε αυτός ο αμήχανος μονόλογος, που ξεπέρασε τα επτά λεπτά. “Πάντα σεβόμασταν και σεβόμαστε τα συμφέροντα του σημαντικότερου στρατηγικού εταίρου μας”, είπε ο Ραχμόν στον Πούτιν. «Όμως θέλουμε να λαμβάνουμε κι εμείς σεβασμό».

Υπό κατάρρευση

»Η Κεντρική Ασία – και το Τατζικιστάν συγκεκριμένα – δεν τα βάζει με τον Πούτιν για την Ουκρανία. Οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί με τη Ρωσία εξακολουθούν να έχουν ζωτική σημασία για την περιοχή. Ο Ραχμόν ζητούσε περισσότερες επενδύσεις και προσοχή. Ναι, το γεγονός ότι η Ρωσία εισέβαλε σε γειτονικό της κράτος που ανήκε επίσης στην ΕΣΣΔ δεν πέρασε απαρατήρητο, ιδίως από κράτη όπως το Καζακστάν, με τη σημαντική ρωσική εθνική μειονότητα, όμως ο Ραχμόν δεν μιλούσε για τον πόλεμο.

»Το…