Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν έχουν επίσης χρησιμοποιήσει εταιρείες – κέλυφος, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα, για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων.

Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διοχετεύσει κρυφά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει τα πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, σύμφωνα με μια νέα αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αποκάλυψη έγινε χθες, Τετάρτη, από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές.

Διαβάστε επίσης: Έγινε πράγματι απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν; – Το δημοσίευμα που άναψε φωτιές

«Θα αποκαλύψουμε ποια ξένα κόμματα παίρουν κρυφά ρωσικό χρήμα»

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η Μόσχα σχεδίαζε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, στο πλαίσιο της μυστικής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων, που θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες η κυβέρνηση Μπάιντεν το καλοκαίρι.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μίλησε στους δημοσιογράφους την Τρίτη υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού.

«Με το να ρίχνουμε αυτό το φως στη ρωσική μυστική πολιτική χρηματοδότηση και στις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης των δημοκρατικών διαδικασιών, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους, ότι αν δέχονται κρυφά ρωσικά χρήματα, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε ποιες χώρες χρηματοδοτήθηκαν κόμματα από τον Πούτιν

Στις χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνονται η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και,…