Η ηθική και στρατηγική αποτυχία του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έδωσε τέλος στα αυτοκρατορικά του όνειρα.

Αντιμέτωπος με την επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας στα ανατολικά και τα νότια της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και με την όλο και μεγαλύτερη «χορωδία των γερακιών» στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επικρίνουν τις στρατιωτικές αποτυχίες της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αύξησε το διακύβευμα, σημειώνει σε ανάλυσή της στο Foreign Policy η Angela Stent, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings και συγγραφέας.

Διέταξε την επιστράτευση 300.000 επιπλέον στρατιών και άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν η Δύση συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Πλήγμα για την Ρωσία: Πλέον δεν έχει πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε

Μετά από εικονικά δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, ο Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα για την προσάρτησή τους στη Ρωσία. Τώρα, οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας εκεί θα θεωρούνται επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και θα υπόκεινται σε κλιμακούμενα αντίποινα.

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί του Πούτιν

Οι ενέργειες αυτές υπογραμμίζουν τους λανθασμένους υπολογισμούς πίσω από την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία και την αποφασιστικότητά του να απομακρύνει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την εξουσία.

Επτά μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, ο Πούτιν δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από τα λάθη που την καταδίκασαν σε αποτυχία εξαρχής.

Αμέσως μετά την εισβολή, ήταν σαφές ότι ο Πούτιν είχε κάνει τέσσερις μεγάλες λανθασμένες εκτιμήσεις.

Υπερεκτίμησε τον ρωσικό στρατό

Ο πρώτος λανθασμένος υπολογισμός ήταν η υπερεκτίμηση της δύναμης και της αποτελεσματικότητας του ρωσικού στρατού. Χωρίς αμφιβολία, οι άνθρωποι του στενού του κύκλου θα του έλεγαν μόνο αυτά που ήθελε να ακούσει.

Προφανώς ο Πούτιν είχε οδηγηθεί να πιστέψει ότι ο πόλεμος θα τελείωνε μετά από 72 ώρες αιφνιδιαστικής εισβολής, το Κίεβο θα έπεφτε και ο Ζελένσκι θα παραδιδόταν ή θα έφευγε και θα αντικαθίστατο από μια κυβέρνηση-μαριονέτα που θα ελεγχόταν από την Ρωσία.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί φέρεται να είχαν μαζί τους ειδικές στολές, που θα φορούσαν κατά την…