Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Κυρώθηκε με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Αξιακό πλαίσιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καλωσόρισε στην ολομέλειας της Βουλής τον πρέσβση της Σουηδίας και την επιτετραμμένη της Φινλανδίας τονίζοντας ότι «η ημέρα είναι σημαντική, διότι η Ελληνική Δημοκρατία δια της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και των Βουλευτών καλωσορίζει στη νατοϊκή συμμαχία τη Φιλανδία και τη Σουηδία».

  • Διαβάστε επίσης Σουηδία: Νίκη του συνασπισμού δεξιάς και ακροδεξιάς – Παραιτήθηκε η Άντερσον

Από εκεί πέρα ο Νίκος Δένδιας στάθηκε στο «αξιακό πλαίσιο» του ΝΑΤΟ λέγοντας πως «θα αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας και θα καλυφθεί έτσι από το αξιακό σύνολο το έλλειμμα του άρθρου 5 της Συνθήκης που δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση απειλής όταν προέρχεται από χώρα-μέλος».

Κύριο λιμάνι ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη

Ο κ. Δένδιας στάθηκε επίσης στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι αποτελεί ενεργειακό, στρατηγικό και εμπορικό κόμβο και υπενθύμισε τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2019 τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η ζωή ήρθε να αποδείξει σε σύντομο χρόνο τι τεράστια επιτυχία αποτελούσε αυτή η επιλογή. Και ξέρουμε όλοι ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί τον κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Αυτό που πλήρωσε η Ελλάδα, αλλά αυτό ας μην το αποδώσει κανείς ως ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, είναι την απουσία από την Λιβύη για χρόνια όπως και την απουσία από τη Συρία για χρόνια, όπως και την περιορισμένη παρουσία στον αραβικό κόσμο για χρόνια, όπως και την απουσία από την Αφρική για χρόνια».

Έστω και εκβιαζόμενη

Ο Νίκος Δένδιας απαντώντας επίσης και στα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία εκβιάστηκαν από την Τουρκία για να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στην έκδοση…