Βουτιά καταγράφεται την Τετάρτη στις τιμές των σιτηρών μετά την απόφαση της Ρωσίας να εξάγει συνεχίσει τις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας. Πτώση πάνω από 6% καταγράφει αυτή την ώρα το σιτάρι στις αγορές. 

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Μόσχα, έχει λάβει τις σχετικές εγγυήσεις από την ουκρανική πλευρά, «oι οποίες είναι επαρκείς αυτή την ώρα».

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο δηλώνει ότι η Ρωσία έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

«Χάρη στη συμμετοχή του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίζονται προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων».  

»Ειδικότερα, η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι “ο Θαλάσσιος Ανθρωπιστικός Διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας και τις προβλέψεις του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου”».

Πηγή: skai.gr