Νέα δημοσκόπηση φέρει τον Λούλα να συγκεντρώνει το 44% των προθέσεων ψήφου, έναντι 31% του Ζαΐχ Μπολσονάρο, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Διευρύνθηκε στις δεκατρείς εκατοστιαίες μονάδες το προβάδισμα που πιστώνεται ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) έναντι του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρο ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία τη 2η Οκτωβρίου, κατέγραψε κυλιόμενη δημοσκόπηση τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Και στον δεύτερο γύρο

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC – του πρώην IBOPE – φέρει τον 76χρονο Λούλα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Ueslei Marcelino) να συγκεντρώνει το 44% των προθέσεων ψήφου, έναντι 31% του 67χρονου Ζαΐχ Μπολσονάρο, ενόψει του πρώτου γύρου. Τα ποσοστά αυτά ήταν αντίστοιχα 44 και 32% στην προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου.

Στον πιθανό δεύτερο γύρο, την 30ή Οκτωβρίου, αν κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται για την απευθείας επικράτηση, ο Λούλα θα εκλεγεί με το 52% των ψήφων έναντι 36% του Ζαΐχ Μπολσονάρο, κατά την ίδια έρευνα. Η διαφορά αυτή 16 μονάδων είναι αυξημένη σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα (+3%).

Πώς κρίνουν το έργο του

Το ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης ελαφριά επιδείνωση της κατάστασης για τον κ. Μπολσονάρο όσον αφορά το ποσοστό των Βραζιλιάνων που εγκρίνουν το έργο του, που μειώθηκε στο 30% από 31% την προηγούμενη φορά, παρά την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων και μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Το ποσοστό των πολιτών που αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του στην προεδρία παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, στο 43%.

Η δημοσκόπηση του IPEC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.512 ψηφοφόρων από την 2η ως την 4η Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Πηγή: ΑΠΕ