Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Η Γαλλία επανενεργοποιεί έναν αγωγό που είχε πέσει σε αχρηστία, στη διοικητική περιφέρεια Μοζέλ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί αρχικά για ροές φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ώστε να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία, με βάση την ενεργειακή συμφωνία που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία θα μπορεί να παραδίδει 130 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, ένα πολύ μικρό κλάσμα των αναγκών της Γερμανίας, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο «τραπέζι»

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Η συμφωνία Μακρόν – Σολτς

«Ο Μακρόν είναι υπό πίεση, λόγω της κατάστασης με την ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία. Γι’ αυτό, το μήνυμα ότι η Γερμανία και η Γαλλία αλληλοϋποστήριζονται είναι σημαντικό», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Γερμανός αξιωματούχος.

«Δεν αναμένουμε ότι η Γαλλία θα επιλύσει το πρόβλημά μας με το φυσικό αέριο. Όμως. κάθε δυνατή παράδοση αερίου είναι ένδειξη προς τις αγορές ότι θα τα καταφέρουμε τον χειμώνα», προσέθεσε.

Με την επαναλειτουργία του αγωγού, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) αερίου από τα αποθέματά της τον χειμώνα – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου με το 2% των αναγκών τής μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περικοπές στις ρωσικές παραδόσεις, το φυσικό αέριο έρεε συνήθως από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Η Γαλλία στέλνει ήδη αέριο στη Γερμανία, συνήθως μέσω του Βελγίου ή της Ελβετίας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει ροή αερίου και μέσω του διασυνδετήριου αγωγού της Μοζέλ.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία», δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Υπέρ του πλαφόν στο ρωσικό αέριο ο Μακρόν

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος…