Η κούρσα για την αντικατάσταση της Μαρίν Λεπέν στην «κεφαλή» της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έχει αρχίσει. Όποιος και να εκλεγεί, ωστόσο, θα ακολουθήσει τη γραμμή του «αφεντικού»

«Να σβήσουν κεράκια σε πάρτι ή όχι;», περιγράφει σκωπτικά η εφημερίδα Le Parisien το δίλημμα που ταλανίζει αυτές τις ημέρες την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, που αποτελεί πια το δεύτερο μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στην εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

«Το ερώτημα βρίσκεται στην κορυφή του σωρού των φακέλων στο Εκτελεστικό Γραφείο της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), όταν το κόμμα-διάδοχος του Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν θα γίνει 50 ετών στις 5 Οκτωβρίου», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Θα γιορτάσουμε το ιωβηλαίο του κινήματός μας, που έχει εξελιχθεί πολύ από τότε», είχε πει η ίδια η Λεπέν σε συνέντευξή της στη Figaro τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο τώρα οι γνώμες διίστανται στο κόμμα.

Πολλώ μάλλον καθώς το RN επιχειρεί -με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, και δη τις προεδρικές του 2027- να πλασαριστεί ως ένα κανονικό «αποδαιμονοποιημένο» κόμμα εξουσίας.

  • Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Προειδοποίησε τους Γάλλους για «το τέλος της αφθονίας» και «της ανεμελιάς»

Αν και οι 89 βουλευτές του για παράδειγμα επέκριναν ως ατελές το νομοσχέδιο για το κόστος ζωής που παρουσίασε εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβερνητική μειοψηφία, τελικά το υπερψήφισαν.

Πρακτικά, ήταν ένα διπλό μήνυμα του RN στους ψηφοφόρους, την προτίμηση των οποίων επιχειρεί ένθεν κακείθεν να «αλιεύσει». Αφενός ότι στέκεται στο πλευρό του μέσου πολίτη. Αφετέρου ότι αποτελεί ένα… υπεύθυνα αντισυστημικό κόμμα, συνεργαζόμενο εποικοδομητικά -όταν χρειάζεται- με την εξουσία του προέδρου Μακρόν.

  • Διαβάστε επίσης: Εμανουέλ Μακρόν: Καλλιτέχνης βρίζει χυδαία τον γάλλο πρόεδρο από τη σκηνή

«Αυτό είναι το μακροχρόνιο “παιχνίδι” που παίζει η Λεπέν, κοιτώντας μπροστά, στις προεδρικές εκλογές του 2027», τονίζει ο Πολ Σμιθ, καθηγητής Γαλλικής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Δεν είναι μόνο να δείχνεις φυσιολογικός, αλλά και ενήλικας. Αυτό χρειάζεται για να κερδίσει άλλα [πιο μετριοπαθή] τμήματα του εκλογικού σώματος».

Φεύγει για να… μείνει

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται εξάλλου ότι…