«Υποδεχόμαστε κατ’ εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής 15 ημερών στη θάλασσα που οι ιταλικές αρχές ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να υποστούν» τόνισε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Ρώμης

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τελικά τους 234 ναυαγούς του σωστικού πλοίου Ocean Viking με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμάνεν να χαρακτηρίζει την αρνητική στάση των ιταλικών Αρχών «ακατανόητη». Ανάμεσα στους διασωθέντες πρόσφυγες είναι και 57 παιδιά.

Όπως δήλωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν το πλοίο θα δέσει την Παρασκευή στην Τουλόν της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε πως η απόφαση υιοθετήθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Τόνισε επίσης ότι το «ένα τρίτο» των προσφύγων που επιβαίνουν σε αυτό θα «μετεγκατασταθούν στη Γαλλία».

Δριμεία επίθεση στην Ιταλία

Ο Νταρμάνεν σημειώνοντας ότι το «το πλοίο βρίσκεται χωρίς καμία αμφιβολία στη ζώνη διάσωσης της Ιταλίας» και ότι επομένως «ήταν δουλειά της να ορίσει αμέσως ένα λιμάνι για να υποδεχθεί αυτό το πλοίο», κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση πως με την άρνηση της να υποδεχτεί το πλοίο παραβίασε τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Υποδεχόμαστε κατ’ εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής δεκαπέντε ημερών στη θάλασσα που οι ιταλικές αρχές ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να υποστούν», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε πως οι επιβαίνοντες που δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Προειδοποίησε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις με την Ιταλία.

Όπως αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ο Νταρμανεν τόνισε ότι η Γαλλία έχει ήδη αποφασίσει να «παγώσει» ένα σχέδιο για την υποδοχή 3.500 μεταναστών που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ιταλία και προέτρεψε τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Ανακούφιση ανάμεικτη με πίκρα

H ΜΚΟ SOS Méditerranée, που ναυλώνει το σκάφος, εξέφρασε «ανακούφιση ανάμεικτη με πίκρα» μετά την ανακοίνωση της υποδοχής του σκάφους από τη Γαλλία, έπειτα από 20 ημέρες στη θάλασσα σε αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού.

«Η κατάσταση στο Ocean Viking δείχνει πως είναι επείγον οι ευρωπαϊκές χώρες να…