«Ούτε να νομοθετήσει μετεκλογικές κρατικές υποχρεώσεις και παροχές»

Για τη χρυσή τομή μεταξύ της ουσιαστικής ενίσχυσης των πιο ευάλωτων πολιτών και της αποφυγής άμετρης δημοσιονομικής πολιτικής, κάνει λόγο, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με δύο ταυτόχρονες επισημάνσεις: πρώτον, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα και δεύτερον, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναγίνει ο παρίας της Ευρώπης».

Το δίλημμα των εκλογών

Διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε πρόκειται να αδειάσει τα ταμεία προεκλογικά ούτε και να νομοθετήσει μετεκλογικές κρατικές υποχρεώσεις και παροχές, υπογραμμίζει το δίλημμα των εκλογών, όπως θα το θέσει η Νέα Δημοκρατία: «η ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στιβαρό ηγέτη, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

  • Διαβάστε επίσης Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής για αληθινή αλλαγή για τον τόπο

Αναλυτικά και απαντώντας, εν πρώτοις, σε ερώτηση για τις ταυτόχρονες δυσκολίες εσωτερικές και εξωτερικές, που αντιμετωπίζει η χώρα, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως «αυτό που μας δίδαξε η εμπειρία των τελευταίων ετών είναι ότι οι κρίσεις δεν είναι μια κατάσταση εξαίρεσης αλλά, δυστυχώς, κανονικότητας. Η γεωπολιτική αστάθεια, η οικονομική αβεβαιότητα και η κλιματική αλλαγή έχουν αλλάξει ουσιωδώς τα δεδομένα, ακόμη και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εθνική και την παγκόσμια διακυβέρνηση».

Προετοιμασία και αντίδραση σε κάθε υποθετικό σενάριο κρίσης

Σε ένα διεθνές περιβάλλον εξ άλλου, που «εξελίσσεται αστραπιαία και απρόβλεπτα, η ορθή διακυβέρνηση δεν συνίσταται μόνο στη διαχείριση των κρίσεων ή, έστω, στη χάραξη δημόσιων πολιτικών για το μέλλον, αλλά προϋποθέτει καλή προετοιμασία για την αντίδραση σε κάθε υποθετικό σενάριο κρίσης. Όχι μόνο για το άμεσο, αλλά και για το απώτερο μέλλον. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δουλεύουν μεθοδικά και προετοιμάζουν τις λύσεις για κάθε μελλοντικό πρόβλημα. Αισθάνομαι ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια κυβέρνηση για τα δύσκολα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πεπερασμένος ο δημοσιονομικός χώρος

Για το θέμα της ακρίβειας ειδικότερα, και τη δυνατότητα…