Με την ενεργειακή κρίση να κλιμακώνεται και ενόψει ενός εφιαλτικού χειμώνα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Γερμανία στρέφονται μαζικά στην ηλιακή ενέργεια… κατόπιν εορτής

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το 55% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούσαν επιχειρήσεις, νοικοκυριά, μέχρι και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία εισαγόταν από τη Ρωσία.

Πλέον οι εξελίξεις αποκαλύπτουν με τον πιο δραματικό τρόπο την υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα. Και δη τώρα που οι «στρόφιγγες» κλείνουν.

  • Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Ενεργειακός «πόλεμος» Πούτιν και Δύσης – Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο και το «πάγωμα» του Nord Stream 1

Με τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη στη «γωνία», την άμεση εύρεση επαρκών εναλλακτικών προμηθευτών σε φυσικό αέριο εξαιρετικά δύσκολη και εν αναμονή ενός εφιαλτικού χειμώνα, όλοι λαμβάνουν μέτρα κατόπιν εορτής.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει ανακοινώσει σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, τάσσεται τώρα υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και εξαγγέλλει πακέτα ελαφρύνσεων, καθώς η οικονομία οδεύσει προς την ύφεση και όλο και μεγαλύερο μέρος του πληθυσμού προς τη βίαιη φτωχοποίησή του.

  • Διαβάστε επίσης: Δύση – Ρωσία: Ο ενεργειακός πόλεμος τώρα αρχίζει – Οι κινήσεις ΕΕ και ΗΠΑ και η αντίδραση της Ρωσίας 

Μέσα σε αυτό το κλίμα -μεμονωμένα δε, πλην πλέον μαζικά-  επιχειρήσεις και πολίτες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές για την τροφοδοσία τους σε ενέργεια, φοβούμενοι ακόμη και το… δελτίο.

Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ιδιαίτερα έντονο για την ηλιακή ενέργεια, παρά το γεγονός ότι στον ευρωπαϊκό βορρά η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο άφθονη, όπως στο νότο.

Αχτίδα… ελπίδας

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ηλιακών Συστημάτων, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εγκαταστάσεις ηλιακών συλλεκτών για οικιακή και εμπορική χρήση αυξήθηκαν κατά 22%, σε σύγκριση με το 2021.

Αμφίδρομο, το όφελος δεν είναι ασήμαντο. Υπολογίζεται ότι έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 25% στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Τα νέα είναι σαφώς θαυμάσια για τις εταιρείες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η Smartflower για παράδειγμα -που έχει εξαγοραστεί από Αμερικανούς και κατασκευάζει ηλιακά συστήματα σε σχήμα ηλίανθου- αναμένει…