Κριτική και αντιδράσεις στη Γερμανία από αντιπολίτευση, κρατίδια, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς για το τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων. Δεν αρκεί, είναι αόριστο λένε πολλοί

Δεν πέρασε ούτε μια μέρα ουσιαστικά από την ανακοίνωση του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση και η έντονη κριτική έχει ήδη αρχίσει, με τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων να μην φαίνονται ακόμη αρκετά. Υπάρχουν έτσι διαφωνίες ως προς την οικονομική τους έκταση, την φύση των μέτρων αλλά φυσικά και τις διαδικασίες.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά εκκρεμή ζητήματα. Εάν θα πρέπει να πληρώσουν και τα κρατίδια θα πρέπει να έχουν κι αυτά λόγο» αναφέρει ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βυστ. Kαι ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν εκτιμά ότι ενδέχεται να επιβαρυνθούν προσεχώς οι προϋπολογισμοί των κρατιδίων, ζητώντας επίσης άμεσα τη σύγκληση διάσκεψης των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: 65 δισ. ευρώ για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού

«Αόριστα μέτρα»

«Τα μέτρα είναι αόριστα, ανεπαρκή» αναφέρει ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ επικεφαλής της Κ.Ο. των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. «Τίποτα για τους πυρηνικούς σταθμούς, καμία απόφαση για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, για τη διακοπή της εισφοράς φυσικού αερίου, καμία σαφήνεια για το πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν ήδη και από κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους, όπως ο Μίχαελ Χύτερ, επικεφαλής του σημαντικού Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία. Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post χαρακτηρίζει τα νέα μέρα ακόμη «θολά», ειδικότερα δε την σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και το φρένο στην τιμή του, με άντληση πόρων από τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών.

Και η Γερμανική Ένωσης Προστασίας των Παιδιών θεωρεί μικρή την αύξηση των 18 ευρώ στο επίδομα τέκνων, ενώ η ένωση Δήμων και Κοινοτήτων πιέζει ήδη τα κρατίδια συνεργαστούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το διάδοχο μοντέλο του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Το «θερμό φθινόπωρο» ξεκινά

Την…