Φασίστρια εκπαιδευτικός που συνελήφθη στη Γερμανία για τη φερόμενη εμπλοκή της στο σχέδιο απαγωγής του υπουργού Υγείας, φαίνεται να ήταν ανώτερο στέλεχος στην ιεραρχία ομάδας η οποία στόχευε να προκαλέσει συνθήκες «εμφυλίου πολέμου» στη χώρα.

Η γερμανική ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τη σύλληψη στη Σαξονία της Γερμανίας ηγετικής μορφής γκρουπούσκουλου της άκρας δεξιάς, που φέρεται να σχεδίαζε τη διάπραξη επιθέσεων στη χώρα και την απαγωγή του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Michele Tantussi/Reuters).

Ανώτερο στέλεχος

Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο, μετά τη σύλληψη τεσσάρων συνεργών της ενδιαφερομένης, που κατονομάζεται ως Ελίζαμπεθ Ρ., χωρίς να δίνεται η ηλικία της.

Δείτε ακόμα – Κάτω Σαξονία: Εκτός Βουλής οι Φιλελεύθεροι – Διπλασιάζει τις δυνάμεις της η Ακροδεξιά

Τη βαραίνουν υποψίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συνέργεια στην προετοιμασία εγχειρήματος εσχάτης προδοσίας εναντίον του κράτους», διευκρίνισε η εισαγγελία της Καρλσρούης, αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπείας.

Η Ελίζαμπεθ Ρ. φέρεται να ήταν ανώτερο στέλεχος στην ιεραρχία της ομάδας, διέτασσε να προχωρήσουν και συντόνιζε σχέδια. Φέρεται επίσης να ενεχόταν στις προσπάθειες δυο συνεργών της να προμηθευτούν οπλισμό και εκρηκτικά.

Πρόθεση του ακροδεξιού γκρουπούσκουλου ήταν να προκληθούν συνθήκες «εμφυλίου πολέμου» στη Γερμανία, μέσω της διάπραξης επιθέσεων εναντίον υποδομών ηλεκτροδότησης για να προκληθεί «χάος».

Προκάλεσε σάλο

Οι πρωταγωνιστές του ήθελαν επίσης να απαγάγουν τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, πρωτοψάλτη των αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, από τα μαύρα πρόβατα των «Querdenker» («αντικομφορμιστών»), όπως αυτοπροσδιορίζονται στη Γερμανία οι πολέμιοι της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

Η αποκάλυψη της συνωμοσίας τον Απρίλιο προκάλεσε σάλο στη Γερμανία. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που πλέον ζει με μόνιμη αστυνομική φύλαξη, καταδίκασε τα σχέδια αυτής της «πολύ μικρής αλλά πολύ επικίνδυνης μειονότητας».

Η ομάδα μοιραζόταν σε δυο βραχίονες, έναν στρατιωτικό κι έναν πολιτικό-διοικητικό, σύμφωνα με την εισαγγελία. Η ύποπτη…