Του Αντώνη Αντζολέτου

Θα μπορούσε ο Ταγίπ Ερντογάν να φτάσει στα άκρα με την Ελλάδα αν πίστευε πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσει τις εκλογές; Η ερώτηση είναι ρητορική. Κεμάλ Κιλιτσάρογλου και οι δήμαρχοι Εκρέμ Ιμάμογλου, και Μανσούρ Γιαβάς έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή του Τούρκου προέδρου. Παρά το γεγονός πως δεν συμφωνούν πολιτικά έχουν κοινή συνισταμένη τη νίκη απέναντι στο κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης». Κανείς δεν φαίνεται να έχει την απαιτούμενη δυναμική, ωστόσο ο ένας από τους τρεις ενδεχομένως να ηγηθεί της αντιπολίτευσης με την Μεράλ Ακσενέρ να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα σκέφτεται ο Ερντογάν.   Όλοι γνωρίζουν πως ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει μάθει να χάνει. Από δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994-1998), πρωθυπουργός (2003-2014) και μετά απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού ως πρόεδρος, με τη Συνταγματική αναθεώρηση στην οποία προχώρησε το 2017 ενισχύοντας πολύ τις εξουσίες του.

Οι επιθέσεις του στην Ελλάδα είναι καθημερινές και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άκρως προκλητικές. Δεν είναι τυχαίο πως από τη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου απειλών κατά της Ελλάδας ακόμα και από το βήμα του Οργανισμού. Αξιοποιεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία από τη Νέα Υόρκη  να ενισχύσει το προφίλ του που έχει πληγεί σημαντικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Προφανώς έχει εκτιμήσει πως το αντίδοτο στην οικονομική δυσπραγία είναι η αφύπνιση των εθνικιστικών συναισθημάτων ειδικότερα των συμπατριωτών που βρίσκονται στα βάθη της χώρας. Ενδεχομένως πλέον, όμως να μην είναι ούτε αυτό αρκετό. Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν δεν προχωράει σε πρόωρες εκλογές γιατί τον Ιούνιο του 2023 θα κλείσουν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αυτά που τώρα λέγονται καθημερινά από τους Τούρκους αξιωματούχους και τους αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση θα αποκτήσουν ένα πιο «επετειακό περιτύλιγμα» από τον νέο χρόνο. Σχολιαστές από την Άγκυρα θα κάνουν λόγο για έναν κύκλο που κλείνει και για αυτόν το λόγο ήδη προετοιμάζουν το έδαφος. Οι τόνοι σηκώνονται συνεχώς για τους μουσουλμάνους στη Δυτική Θράκη, ενώ τα περί αποστρατιωτικοποιήσεων των ελληνικών…