Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες

Ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι αγρότες της χώρας. Πρόκειται για το  Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Διαχειριστής και αυτού του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με το ΥπΑΑΤ να συνεισφέρει 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, μιλώντας σε ημερίδα στο Αίγιο, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι «η καινοτομία αυτού του Ταμείου εντοπίζεται στην παροχή μικρών δανείων, από 3.000 έως 25.000 ευρώ. Δάνεια των οποίων οι  εγγυήσεις καλύπτονται από ΠΑΑ και με τα οποία οι γεωργοί και οι μεταποιητές θα μπορούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους. Τόσο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, όσο και για κεφάλαιο κίνησης».

Διαβάστε επίσης: ΠΑΑ: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιούνται για τους αγρότες

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Να σηειωθεί ότι τα δύο κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για την στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης είναι:

  • το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), και
  • το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για δύο καινοτόμα εργαλεία, τα οποία διαθέτουν συνολικά πόρους που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο βουλευτής Άρτας προσθέτοντας: «Δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να γίνουν όχημα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες».

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), ανέφερε ο υφυπουργός, βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχει χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΥπΑΑΤ ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι  πόροι του μπορούν να φτάσουν με μόχλευση μέχρι και τα 480 εκατ. ευρώ.

Το ΤΕΑΑ παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να χορηγούν δάνεια από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα. Το μέγιστο ύψος των δανείων που μπορεί να χορηγήσει σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές…