Η Ελλάδα έχει κάνει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τη «Βίβλο» των προτεραιοτήτων της στην εξωτερική πολιτική επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του στη Διεθνή Διάσκεψη «Πολιτικές της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο: Ενέργεια και Ασφάλεια» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Ζαν Μονέ του ΕΚΠΑ.

Αναφέροντας ως παράδειγμα προς μίμηση το Ισραήλ και τον Λίβανο, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζονται διπλωματικά μεταξύ τους και υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για το αέριο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δυστυχώς, αυτός δεν είναι ο δρόμος που ακολουθούν όλοι» αναφέροντας ως παράδειγμα το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Ελλάδα γίνεται, εξ ορισμού, το λογικό σημείο εισόδου για την ενέργεια που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική»  υπογράμμισε δε ο υπουργός Εξωτερικών. 
 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών

«Η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή αποδοτικότητα έχουν γίνει οι γνωστότερες αναφορές του σημερινού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανατολική Μεσόγειος και η στρατηγική θέση της Ελλάδας εξετάζονται υπό νέο πρίσμα. Η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, προωθώντας τη διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού. Για παράδειγμα, στον υφιστάμενο τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, εγκαινιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες ένας νέος σταθμός φόρτωσης φορτηγών πλοίων LNG. Ο πρώτος τέτοιος σταθμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, κατασκευάζονται δύο Πλωτές Αποθηκευτικές Μονάδες

Επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη. Για να μην αναφέρουμε τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, την Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και τη Διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα γίνεται, εξ ορισμού, το λογικό σημείο εισόδου για την ενέργεια που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλα έργα που θα φέρουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, από αυτές τις περιοχές. Οι διασυνδέσεις Ευρώπης-Ασίας και Ευρώπης-Αφρικής είναι μεταξύ αυτών. 

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω μια βασική πτυχή αυτών των έργων. Εφαρμόζονται με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Euro-Asia Interconnector θα…