Η συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου με το Ισραήλ δημιουργεί ένα υπόδειγμα, δείχνει ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση με μια βασική προϋπόθεση, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μετά το πέρας της συνάντησής τους. «Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις γι’ αυτό» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, επανέλαβε πως η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών στον τομέα αυτό και προέτρεψε να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα όλες οι χώρες.

Απευθυνόμενος στον Λιβανέζο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας τον συνεχάρη για την «ιστορική συμφωνία» οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, ιδιαίτερα του ειδικού απεσταλμένου για τα διεθνή ενεργειακά θέματα του Άμος Χοκστάιν, όπως σημείωσε. Επίσης, υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία σαν βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε πως έχει πρόσφατα συνομολογήσει δύο συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία και επίσης έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με την Αλβανία για την προσφυγή στη Χάγη, με την οποία συζητά τους όρους του συμφωνητικού προσφυγής, συμπλήρωσε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα άλλο ακόμα τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα θέλαμε μετά, το παράδειγμα αυτό να επεκταθεί και στη γειτονική Τουρκία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. «Ευελπιστούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε.

 Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του ότι η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, «επιδιώκει προκλήσεις,…