Την προκλητική συμπεριφορά και τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας για το casus belli και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έθιξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τη Βελγίδα ομόλογό του Χάτζα Λαμπίμπ (Hadja Lahbib).

Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου για τη θέση αρχών την οποία τηρεί το Βέλγιο και στο διμερές πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως τιμώντας σήμερα την 104η επέτειο από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11:00 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918, συμβολικά οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών άρχισαν στις 11:00. «Σαν σήμερα πριν από 104 χρόνια, την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης ημέρας, του ενδέκατου μήνα τερματίστηκε ο πιο αιματηρός μέχρι εκείνη την εποχή πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας πόλεμος στον οποίο η Ελλάδα και το Βέλγιο βρεθήκαν από την ίδια πλευρά, όπως επίσης και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και γι’ αυτό το Βέλγιο υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα τη Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, το 1947, τη γνωστή ως “Συνθήκη των Παρισίων”, με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς επαφές, είπε πως έχουν έπειτα από αρκετά χρόνια αναβαθμιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα. Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θεωρεί το Βέλγιο μια σημαντική χώρα με την οποία μπορεί να αναπτύξει πολύ περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και κοινής κατανόησης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αναφερθείς ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση, είπε πως εξέτασαν τρόπους εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Όσον αφορά τον ΟΗΕ, επισήμανε πως υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών για το Συμβούλιο Ασφαλείας (Ελλάδα 2025-26, Βέλγιο 2036-37). Επίσης, συνεχάρη το Βέλγιο για την πρόσφατη εκλογή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2023-25), σημειώνοντας πως η Ελλάδα θερμά υποστήριξε τη βελγική υποψηφιότητα.

Εστιάζοντας στις εμπορικές…