Διπλή επιβεβαίωση ειχε το βράδυ το αξιόχρεο της χώρας μας
  
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η επιβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές εξισορροπεί τις βελτιώσεις στα βασικά πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας την τελευταία διετία με τις συνεχείς προκλήσεις εν μέσω ενός όλο και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σημειώνει ο Moody’s, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, η οποία τις απελευθερώνει για να χορηγούν δάνεια και να στηρίζουν την οικονομία.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το οικονομικά σοκ λόγω της πανδημίας και οι προοπτικές είναι καλές για την αύξηση των επενδύσεων, υπό το φως των μεγάλων πόρων από την ΕΕ και των ξένων άμεσων επενδύσεων, που θα στηρίξουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας.

Ο Moody’s προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 5,3% φέτος, με αιχμή τον πολύ ισχυρό τουρισμό, την εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις καθώς και τις βελτιωμένες εξαγωγές προϊόντων.

Για το 2023 προβλέπει μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα εξασθενίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις.

Για τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 9% σε μέσα επίπεδα φέτος και περί το 4% το 2023.

Οίκος DBRS: Επιβεβαίωσε το υψηλό αξιόχρεο της Ελλάδας με σταθερή τάση

Λίγο νωρίτερα ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (υψηλό) με σταθερή τάση.

Σε ανακοίνωσή του, ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι η σταθερή τάση αντανακλά την άποψή του ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της βιωσιμότητας του χρέους, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον DBRS, η ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας στον τουρισμό, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα βοηθήσει την οικονομία φέτος, ωστόσο έχει αυξηθεί η οικονομική…