Διπλασιάζει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 9,2% φέτος (από 4,5% πριν έξι μήνες).

* Γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης

Σε αναθεώρηση -επί τα βελτίω- της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατηρώντας την πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διπλασιάζει την πρόβλεψή του για τον φετινό πληθωρισμό, ενώ «ψαλιδίζει» την εκτίμησή του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023. Επιπλέον, το Ταμείο «βλέπει» αισθητή μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2021, ενώ εκτιμά ότι θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλαλγών.

  • Διαβάστε επίσης: Ευρωομόλογο: Το «ναι» υπό όρους του Σολτς και η διάψευση

Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook –WEO), το ΔΝΤ «ανεβάζει» τον πήχη για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,2% το 2022 από 3,5% στην προηγούμενη έκθεση. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη δε θα είναι 2,6% το 2023, όπως εκτιμούσε πριν από 6 μήνες, αλλά θα «πέσει» στο 1,8%. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πρόβλεψη εντός του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή κάνει λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος, η οποία προσγειώνεται στο 2,1%. του χρόνου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Το «ράλι» του πληθωρισμού

Την ίδια στιγμή το Ταμείο προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, εξαιτίας του «ράλι» τιμών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθεί φέτος κατά 9,2%, ενώ του χρόνου θα «χαμηλώσει» στο 3,2%. Στην προ εξαμήνου εκτίμησή του το ΔΝΤ προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί φέτος στην Ελλάδα κοντά στο 4,5% στην Ελλάδα. Για το 2023 το Ταμείο «έβλεπε» τον πληθωρισμό να υποχωρεί ραγδαία στο 1,3%. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «κάτσει» στο 9,1% φέτος, ενώ του χρόνου θα κινηθεί κοντά στο 3,1%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 9μηνο στο 10,1%, ενώ δεν προβλέπεται κάποια αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του έτους.

Σε πτώση η ανεργία

Στο μέτωπο της ανεργίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα «πέσει» από το 15% το 2021 σε 12,6% φέτος και 12,2% το 2023. Πριν, εκτιμούσε ότι θα διαμορφωνόταν στο 12,9% φέτος και…