Καταιγίδα πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται συνεχώς πάνω από την παγκόσμια οικονομία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ζωής, των επιτοκίων και του πληθωρισμού γενικά, καθώς και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο προσδιορίζει οκτώ διαφορετικούς μεγάλους κινδύνους για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, χτυπώντας για πρώτη φορά -ίσως- τόσο ηχηρό καμπανάκι για το πόσα πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα – Τα 5+1 φλέγοντα θέματα στο τραπέζι

Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook –WEO) προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε μόλις 3,2% σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος και σε 2,7% το 2023, πρόβλεψη που είναι η χαμηλότερη από το 2001 και μετά, αν δεν υπολογιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η πανδημία. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 διαμορφώθηκε σε 6% παρά την επίδραση του Covid-19 ενώ φέτος και του χρόνου, παρά τη φαινομενική υποχώρηση της πανδημίας, αναμένεται να είναι περίπου η μισή.

Ειδικά για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πλέον για φέτος ανάπτυξη 3,5% και για του χρόνου μόλις 0,5%, ενώ συγκριτικά το 2021 η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είχε φτάσει το 5,2%. Μάλιστα για τη Γερμανία και την Ιταλία αναμένεται για το 2023 ύφεση της τάξης του 0,3% και του 0,2% αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Ταμείου που μόλις δημοσιοποιήθηκαν και παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Οι οκτώ μεγάλοι κίνδυνοι

Οι βασικότεροι κίνδυνοι που απειλούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ οι εξής:

-Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής μπορεί να μην υπολογίσουν σωστά τη σωστή στάση που πρέπει να κρατήσουν για να ελέγξουν τον πληθωρισμό που καλπάζει. Πρακτικά εδώ το ΔΝΤ προειδοποιεί για πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και τις συνέπειες που θα έχουν.

-Οι πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης στις μεγαλύτερες οικονομίες -και ειδικά σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη αλλά και στην Ασία- μπορεί να συνεχίσουν να είναι διαφορετικές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη…