Ρυθμό ανάπτυξης 5,2% φέτος στην Ελλάδα, και 1,8% το 2023, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για την Ευρωζώνη ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο 0,5%, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να εισέρχονται μάλιστα σε ύφεση. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται φέτος σε μέσα επίπεδα στο 9,2%, πριν αποκλιμακωθεί στο 3,2% του χρόνου.

Το ΔΝΤ αναμένει ιδιαίτερα δυνατό τέταρτο τρίμηνο με ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ, ωστόσο η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξη το 2027 περιορίζεται στο 1,4%.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία αναμένεται μικρή αποκλιμάκωση, από το 12,6% φέτος στο 12,2% το 2023. Ελαφρά βελτίωση αναμένεται και στο μέτωπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,3% την επόμενη χρονιά.

Στην εξαμηνιαία ενημέρωσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη» για τη διεθνή οικονομία. Αναφέρει δε, ουσιαστικά, για μια «τέλεια καταιγίδα», επικαλούμενο πιέσεις στο κόστος διαβίωσης, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβράδυνση στην Κίνα ως σημαντικούς παράγοντες πίσω από μια νέα υποβάθμιση της ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες να «παραμείνουν σταθερές» στην αντιπληθωριστική πολιτική τους, παρά την προειδοποίηση ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα εισέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος. Ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, είπε ότι μαζεύονται σύννεφα καταιγίδας, αλλά επέμεινε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν την «εστίασή τους» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ή να διακινδυνεύσουν την ανάγκη για ακόμη πιο σκληρή δράση αργότερα. 

Στο 12% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που ήταν στο 11,4%. 

Στη σύγκριση των τιμών τον περσινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον φετινό…