Η πολιτική της χώρας για τις μετακινήσεις χωρίς βίζα αντιμετωπίζεται από ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους ως υπόγεια εξυπηρέτηση ρωσικών σκοπιμοτήτων

Αυξανόμενη ανησυχία επικρατεί στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, για την όλο και μεγαλύτερη είσοδο μεταναστών από τα Δυτικά Βαλκάνια – και συγκεκριμένα τη Σερβία –προς το εσωτερικό του μπλοκ, σύμφωνα με το Politico.

Ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος προκύπτει εν μέρει από το γεγονός ότι η Σερβία ακολουθεί χαλαρή πολιτική σε σχέση με την έκδοση βίζα. Συγκεκριμένα, η χώρα επιτρέπει την είσοδο χωρίς έκδοση βίζα σε πολίτες της Ινδίας, της Τυνησίας και του Μπουρουντί, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε ισχύ αντίστοιχη συμφωνία της με την ΕΕ. Έτσι, φαίνεται πως αρκετοί είναι οι αιτούντες άσυλο που καταφέρνουν να ταξιδέψουν προς τη Σερβία και έπειτα να συνεχίσουν προς την ΕΕ χωρίς να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

  • Διαβάστε επίσης: Θεοδωρικάκος από Έβρο: Δημιουργούμε ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην παράνομη μετανάστευση

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά της ΕΕ

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πράγματι οι μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ δια μέσω των Δυτικών Βαλκανίων αυξάνονται.

Στη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών του 2022, αξιωματούχοι εντόπισαν 106.000 άτομα που εισήλθαν στην ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς επίσημα έγγραφα – δηλαδή, υπερτριπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή είναι σχεδόν δεκαπλάσια σε σχέση με το ίδιο διάστημα για το 2019, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ.

Η αύξηση αυτή τράβηξε την προσοχή της Ευρώπης, με τους υπουργούς εσωτερικών να θέτουν το ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων στη διάρκεια σύσκεψης στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

Το βράδυ της πέμπτης, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Ζητημάτων, Ίλβα Γιόχανσον, συγκέντρωσε τους υπουργούς των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, για να συζητήσουν το θέμα από κοινού. Σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε στο Politico, οι υπουργοί εσωτερικών ήλπιζαν να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις για το ζήτημα στη διάρκεια του γεύματος στη σημερινή επίσημη συνάντηση.

«Έχουμε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχινάς, αναμένεται…