Η ΕΕ παραμένει σε ενεργειακή διχόνοια, με τις αποφάσεις να αναβάλλονται διαρκώς. Όσο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σιγή ασυρμάτου.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση εδώ και ένα χρόνο. Μήνα με το μήνα, βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην άβυσσο της πτώσης των προμηθειών φυσικού αερίου, που ανεβάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και μήνα με το μήνα, οι χώρες της ΕΕ προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποτρέψουν τους λογαριασμούς αυτούς από το να πλήξουν πολύ σκληρά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν, τα αρχικά μέτρα που έμειναν στα χαρτιά (όπως η περσινή εργαλειοθήκη), μετατράπηκαν σε επιβολή μεγαλύτερων απαιτήσεων από τις χώρες της ΕΕ, όπως τα σχέδια μείωσης της ζήτησης, και τώρα πλησιάζουν μνημειώδεις αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, σημειώνει το Euractiv.

Διαβάστε επίσης: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο που θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υπέρ αυτού του μέτρου», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στην Πράγα, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

«Οι χώρες της ΕΕ θέλουν κοινή αγορά αερίου»

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε γενική συμφωνία ως προς την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι και συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Τζόζεφ Σίκελα.

Η συνάντηση των υπουργών στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο Σίκελα.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές προμήθειες και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη όλης της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να είναι πιο σημαντικός και από τον ερχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Το μήνα που διανύουμε, αρχικά, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις υψηλές τιμές…