Στις σχέσεις της Τουρκίας με την Λιβύη αποδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ την «οργή» -όπως λένε- της Αθήνας για τη διπλωματική παγίδα που έστησε χθες η Τρίπολη στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Τουρκικά μέσα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στοχοποιούν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και  αναφέρουν: «Ο Δένδιας πήγε στη Λιβύη, αλλά δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος» – «Ο λόγος της οργής της Αθήνας είναι οι σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία».

Συγκεκριμένα, η Hurriyet αναφέρει ότι «το πείσμα Δένδια δημιούργησε την κρίση», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι «το όνομα της κρίσης είναι Δένδιας».

Το τηλεοτπικό δίκτυο Haber Global  σημείωσε: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας ξεκίνησε επεισοδιακά την επίσκεψη του στη Λιβύη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Τρίπολη, αλλά δεν κατέβηκε απο το αεροσκάφος.

» Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νατζλά Μανγκούς πήγε στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον Δένδια. Όμως, την τελευταία στιγμή ο Δένδιας επέλεξε να μην κατέβει απο το αεροσκάφος και έδωσε εντολή στον πιλότο να απογειωθεί και  χωρίς να κάνει καμία ανακοίνωση πήγε στην Βεγγάζη».

Το τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER μετέδωσε: «Αυτό το θέμα στη Λιβύη, είναι ένα διπλωματικό σκάνδαλο. Όμως, στη βάση του ζητήματος υπάρχει η Τουρκία. Διότι η Τουρκία με τη Λιβύη έχουν υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Αυτή η συμφωνία είναι νόμιμη. H οργή της Αθήνας για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, τώρα πια έφτασε στο σημείο να καταργεί και τους κανόνες ευγενειας».

Τσαβούσογλου: «Ξεκίνησε η τουρκική άνοιξη»

Επίθεση κατά ΗΠΑ και ΕΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας «δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κάνουν υποδείξεις».

Επιπλέον, είπε ότι «ξεκίνησε ο τουρκικός αιώνας, ξεκίνησε η τουρκική άνοιξη» και κατηγόρησε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους για παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Τι δικαίωμα έχει η ΕΕ να παρεμβαίνει στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών; Το μήνυμά μας προς τις ΗΠΑ είναι το εξής: Ανατρέψατε τις ισορροπίες και στις σχέσεις…