Ο Φέτερμαν χρησιμοποίησε την αντισυμβατική εικόνα και προσωπικότητά του για να διαγράψει μια απίθανη πορεία από δήμαρχος του μικρού Μπράντοκ σε υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της χώρας

Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε την κομβική μάχη της Πενσυλβάνια για τη Γερουσία των ΗΠΑ -τη στιγμή που η μάχη για τον έλεγχό της συνεχίζεται- καθώς το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη συγκεκριμένη Πολιτεία, «αναποδογυρίζοντας» μια έδρα που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Εξι μηνές μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που παραλίγο να του κόψει το νήμα της ζωής, ο Φέτερμαν, αντικυβερνήτης της Πενσυλβάνια, νίκησε τον τούρκο δόκτωρα Μεχμέτ Οζ, τον διάσημο και πλούσιο καρδιοχειρουργό που έγινε τηλεοπτική «περσόνα», διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Τα πολιτικά διδάγματα από μια πολωμένη κάλπη – Το τραμπικό… ξεφούσκωμα και ο Ρεπουμπλικανικός εμφύλιος

Ο Φέτερμαν απέδωσε την προεκλογική του επιτυχία στην τακτική «μάχη σε κάθε κομητεία, για κάθε ψήφο» στην οποία ο ίδιος πρωταγωνίστησε κυκλοφορώντας πολύ στο δρόμο, ντυμένος απλά συνήθως με ένα φούτερ με κουκούλα, αλλά και επιδεικνύοντας συχνά τα τατουάζ στα χέρια του, προσπαθώντας να επαναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πρώτη γραμμή, σε περιοχές της εργατικής τάξης κυρίως λευκών ψηφοφόρων, οι οποίοι μοιάζουν να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο το Δημοκρατικό κόμμα.

«Και αυτό ακριβώς συνέβη» είπε ο Φέτερμαν, 53 ετών, σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε ξημερώματα της Τετάρτης σε έναν συναυλιακό χώρο στο Πίτσμπουργκ. «Τους μπλοκάραμε. Κρατήσαμε τη γραμμή. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάναμε μπλε αυτές τις κόκκινες κομητείες, αλλά κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε και δώσαμε τη μάχη σε κάθε μία από αυτές τις κομητείες».

Προοδευτικός και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ο Φέτερμαν είχε ορκιστεί ότι θα είναι η «51η ψήφος» των Δημοκρατικών για να περάσει θεμελιώδης νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων σχετικά με την άμβλωση, την υγειονομική περίθαλψη, τους γάμους ομοφυλόφιλων, τα συνδικάτα, καθώς και την αύξηση του…