Πώς βασικό ερώτημα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία έγινε όχι εάν θα νικήσει ο συνασπισμός Ακροδεξιάς-Δεξιάς, αλλά με πόση διαφορά κι αν θα εξασφαλίσει μέχρι και υπερεξουσίες

«Στην Ευρώπη, λένε, ανησυχούν για τη Μελόνι. Αναρωτιούνται τι πρόκειται να συμβεί», κάγχασε σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις της η άμεσα ενδιαφερόμενη, Τζόρτζια Μελόνι: αρχηγός του χαρακτηριζόμενου ως «μεταφασιστικού» κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας και πιθανόν η επόμενη -πρώτη στα χρονικά γυναίκα, αλλά και ακροδεξιά- πρωθυπουργός στη Ρώμη.

«Λοιπόν, αυτό που θα συμβεί», έδωσε μόνη της την απάντηση,  «είναι ότι η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντά της».

  • Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Ιταλία: Πώς σκέφτεται η Τζόρτζια Μελόνι – Η αγέλη των λύκων και ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών» 

Εκατό χρόνια μετά το φασιστικό πραξικόπημα του Μπενίτο Μουσολίνι και την Πορεία στη Ρώμη των παραστρατιωτικών μελανοχιτώνων του, η 45χρονη μεταφασίστρια επελαύνει στην πολιτική σκηνή της γείτονος και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Το κόμμα της αναμένεται -εκτός μεγάλου απροόπτου- να είναι ο μεγάλος νικητής της κάλπης των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Κι έτσι, με «όχημα» τη συμμαχία με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μελόνι θέλει να γίνει η πρώτη από το 1945 επικεφαλής ιταλικής κυβέρνησης που γαλουχήθηκε πολιτικά ως νοσταλγός του Μουσολίνι.

  • Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Ιταλία: Θα συνεργαστούμε με όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δουλέψει μαζί μας

Πρόκειται αναμφίβολα για σοκ όχι μόνο για τη γείτονα, αλλά και για την -αμήχανη και αργόσυρτη μπροστά σε έναν κυκεώνα προκλήσεων- ΕΕ εν γένει, που βλέπει τη μια μετά την άλλη τις δημοκρατίες της να «αλώνονται» από την Ακροδεξιά.

Πιο πρόσφατη απτή απόδειξη -μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία– αποτέλεσαν οι μόλις προ δύο εβδομάδων εκλογές στην κατά τα άλλα προοδευτική Σουηδία, με την εκτόξευση των ποσοστών της εγχώριας Ακροδεξιάς και τον «εναγκαλισμό» της με και από τα κόμματα της Δεξιάς.

Ισορροπία στο κενό

Σήμερα, η Μελόνι «φλερτάρει» ανοιχτά με την Ουγγαρία του αυταρχικού Βίκτορ Όρμπαν και αψηφά την…