Η νίκη της Ακροδεξιάς και η επόμενη ημέρα των πιο κρίσιμων εκλογών των τελευταίων δεκαετιών στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη

Οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία  ολοκληρώθηκαν, οι πολίτες ψήφισαν -αν και με υψηλά ποσοστά αποχής- και η Ρώμη μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη κρατούν την ανάσα τους για το επίσημο τελικό αποτέλεσμα.

Τα exit polls -που στο παρελθόν έχουν πέσει έξω- δείχνουν αυτό που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις: ήτοι νίκη των σκληροπηρυνικών ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία γαλουχήθηκε πολιτικά ως νοσταλγός του Μουσολίνι.

  • Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Ιταλία: Πώς να τις διαβάσετε σωστά – Το διακύβευμα για την Ευρώπη 

Εκατό χρόνια λοιπόν μετά την Πορεία στη Ρώμη των μελανοχιτώνων του, η 45χρονη μεταφασίστρια ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη στα μεταπολεμικά χρονικά γυναίκα και ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας.

  • Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Το τέλος του διπολισμού – Τα γεγονότα που άλλαξαν για πάντα την ιταλική πολιτική

Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει κατ’ αρχάς η συμμαχία της με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του γνωστού και μη εξαιρετέου Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα μπορούσαν να υπολογίζουν στη στήριξη έτερων κομμάτων.

Από τα exit polls προκύπτει ότι ο (όχι και τόσο αρραγής) συνασπισμός Ακροδεξιάς-Δεξιάς πετυχαίνει και μάλιστα με άνεση τον στόχο.

Εφόσον οι προβλέψεις αποτελέσματος επιβεβαιωθούν, το επόμενο καθοριστικό βήμα θα είναι η κρίση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα ως προς την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, με κριτήριο τη συγκρότηση ενός σταθερού, βιώσιμου συνασπισμού στην Ιταλία.

«Καμπανάκια» στην Ευρώπη

Σοκαριστική -αν και όχι συνεκτική, δεδομένων της μεγάλης αποχής και της πολυδιάσπασης των Ιταλών ψηφοφόρων- η πολιτική μεταστροφή της Ρώμης αποτελεί τη συνέχεια μιας σταδιακής, πλην επικίνδυνης μετατόπισης μέρους της ΕΕ προς όλο και πιο άκρα Δεξιά.

Από τη Γαλλία έως πιο πρόσφατα τη Σουηδία, ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν θεαματικά τα εκλογικά ποσοστά τους και εξελίσσονται σε ρυθμιστές του…