«Τρώει» τον δημοσιονομικό χώρο η ακρίβεια – Τι μας επιφυλάσσει το 2023

Ο Οκτώβριος μπαίνει με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συντηρητικές προβλέψεις ως προς την πορεία του ΑΕΠ. Ακολουθώντας την ίδια “συνταγή” το οικονομικό επιτελείο κρατά χαμηλά και ρελαστικά τον πήχη για το ΑΕΠ, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζει την οικονομική στρατηγική, είτε για έξτρα μέτρα, είτε για νέες παρεμβάσεις, έχοντας ως βασική προϋπόθεση ένα δυσμενές σενάριο κατά οποίο η χώρα πρέπει να κρατά επαρκή “πυρομαχικά” για να στηρίξει τα νοικοκυριά, επιχειρήσεις.

Σοκ πάντως αποτέλεσε η εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος έφτασε στην χώρας μας το 12,1% από 11,3% τον Αυγουστο. Αυτό το μέγεθος προμηνύει ότι η ΕΛΣΤΑΤ σε δέκα ημέρες περίπου θα ανακοινώσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί και κοντά στο 13%.

  • Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οδηγούν σε ευρεία επισιτιστική κρίση

Το οικονομικό επιτελείο έχει χτυπήσει καμπανάκια για τον αβέβαιο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι φόροι, θα ξεκινήσει η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πάλι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εμείς εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο στο πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» την Παρασκευή. «Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος εξαντλήθηκε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γενναιόδωρα, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε έχοντας τον δημοσιονομικό χώρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης και με την μείωση στην αντλία, και με το επίδομα θέρμανσης που είναι πολύ γενναίο, για πρώτη φορά είναι στα 300 εκ. ευρώ. Εάν αφήναμε την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, το ποσό είναι περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο λογαριασμός και οι προβλέψεις

Ο προϋπολογισμός του 2023 ενσωματωνει μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 3,4 δισ. Ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξηση του κονδυλίου με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων και τις συντάξεις. Το…