Μικρές οι οικονομίες από τη βύθιση των πόλεων στο σκοτάδι, αλλά μεγάλος ο συμβολισμός των συσκοτίσεων, εκτιμούν οι ειδικοί

Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης κατεβάζουν τους διακόπτες φωτισμού των μνημείων και των δημοσίων κτιρίων τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Άλλες σβήνουν τους προβολείς νωρίτερα το βράδυ, άλλες δεν τους ανάβουν καν. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των μέτρων συσκότισης τέθηκε υπό αμφισβήτηση αμέσως αφότου αυτά ανακοινώθηκαν.

Πρώτα από τους δημάρχους, τους νομάρχες και εν γένει τους τοπικούς άρχοντες. Σε δεύτερο χρόνο από δημόσια πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και από πιο ειδικούς στις κοστολογήσεις και στους λογαριασμούς.

Διαβάστε επίσης: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναγκάζεται να κατεβάσει τους διακόπτες

«Το να διακόπτεται ο φωτισμός των μνημείων από τις 10 μ.μ. δεν είναι πιθανώς η πιο σημαντική κίνηση για την εξοικονόμηση πόρων», παραδέχθηκε η γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέ προτού ακόμα εφαρμοστεί το μέτρο στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της πατρίδας της.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για την καθ’ ύλην αρμόδια για την ενεργειακή καθαρότητα υπουργό, η οποία μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι οι τουρίστες δεν πρόκειται να πάψουν να επισκέπτονται την Πόλη του Φωτός, ακόμα κι αν αυτή είναι λιγότερο φωτισμένη τις νύχτες.

Διαβάστε επίσης: Τι να κάνουμε στο σπίτι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια – Οι 23 προτάσεις

Σημειωτέον ότι από τις 23 Σεπτεμβρίου ο Πύργος του Άιφελ θα πάψει να φωτίζεται από τις 336 λάμπες νατρίου και θα φορά την «πορτοκαλοκίτρινη ρόμπα του» στις 11.45’ το βράδυ αντί για τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Για τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας οι φωταγωγήσεις θα σταματούν στις 10 κάθε βράδυ.

Ενώπιον της υπουργού Ενεργειακής Μετάβασης ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί μίλησε με πιο βαριά λόγια κατά της γενικότερης απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να συσκοτίσει τις πόλεις για να εξοικονομηθεί ενέργεια. Μίλησε για «μέτρα παριζιάνικης εμπνεύσεως» και διαβεβαίωσε ότι στην πολη του «καμία αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα δεν θα επηρεαστεί».

Η κατανάλωση 14 νοικοκυριών

Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία εκμετάλλευσης του Πύργου του Άιφελ (SETE) διευκρινίζει ότι, «σε…