Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για τη νέα αύξηση από τον Οκτώβριο στο πλαφόν χρέωσης ανά κιλοβατώρα για την ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στη Βρετανία αναμένουν με αγωνία οι κάτοικοι της χώρας.

Με βάση το όριο χρέωσης που ισχύει αυτή τη στιγμή, ένα μέσο νοικοκυριό που υπάγεται σε βασικό λογαριασμό μεταβλητών χρεώσεων πληρώνει 1.971 λίρες (2.337 ευρώ) το χρόνο για μια τυπική κατανάλωση ενέργειας.

Νεότερη σημερινή εκτίμηση από τη συμβουλευτική εταιρεία Auxilione, που λαμβάνει υπόψη τη χθεσινή περαιτέρω αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου, τοποθετεί το πλαφόν χρεώσεων του Οκτωβρίου στις 3.576 λίρες το χρόνο (4.240 ευρώ).

Κοιτώντας πιο μακροπρόθεσμα, η εταιρεία προβλέπει ότι τον Απρίλιο του 2023 τα βρετανικά νοικοκυριά θα πληρώνουν 6.552 λίρες (7.769 ευρώ) το χρόνο για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά από τη χθεσινή ανάλυση της τράπεζας Citi που προσδιόριζε το ύψος των χρεώσεων για την ενέργεια σε ένα μέσο νοικοκυριό στις 5.816 λίρες (6.898 ευρώ) τον ερχόμενο Απρίλιο. 

Με βάση αυτό το σενάριο, ο οικονομολόγος καθηγητής Ρίτσαρντ Μέρφι υπολόγισε πως ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα θα υποχρεώνεται να καταβάλλει το 18% του εισοδήματός του για το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο που θα καταναλώνει. Αυτό συνεπάγεται «ενεργειακή φτώχεια» για ένα τεράστιο ποσοστό βρετανικών νοικοκυριών, σημείωσε. 

«Θα είναι κυριολεκτικά αδύνατο για το 60% και ίσως περισσότερο των βρετανικών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν. Χωρίς μία τεράστια, σχεδιασμένη παρέμβαση τώρα… αντιμετωπίζουμε μία οικονομική και πολιτική κατάρρευση», προειδοποίησε ο Βρετανός καθηγητής.

Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC ο διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών στον ενεργειακό κολοσσό της EDF Φιλίπ Κομαρέ προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές ενέργειας είναι αντιμέτωποι με το φάσμα ενός «δραματικού και καταστροφικού χειμώνα».

Όπως συμπλήρωσε, συμφωνώντας με την ανάλυση του καθηγητή Μέρφι, «από τον Ιανουάριο τα μισά από τα βρετανικά νοικοκυριά ίσως βρίσκονται σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας».

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Utilita Μπιλ Μπούλεν έγινε το δεύτερο στέλεχος εταιρείας παροχής ενέργειας στη Βρετανία που κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει το πλαφόν…