Η ΕΕ καλείται να πάρει – επιτέλους – αποφάσεις για το κοινό καλό, όλων των Ευρωπαίων δηλαδή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση. Θα φανεί αντάξια των προσδοκιών την επόμενη φορά;

Μπορεί οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών να διαμηνύουν ότι μας περιμένει ενεργειακά δύσκολος χειμώνας – ή μάλλον, δύσκολοι χειμώνες – ωστόσο, όταν πρόκειται να πάρουν αποφάσεις, σπανίως βγαίνει «λευκός καπνός», τουλάχιστον όχι για τα… «δύσκολα».

Πρόσφατο παράδειγμα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που για μία ακόμη φορά συμφώνησε ότι διαφωνεί στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων στην ΕΕ για την ενέργεια – Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα

Και από μία «γωνιά», παρακολουθεί μειδιώντας ο Βλαδίμηρος (Πούτιν) και αναρωτιέται: «Αφού δεν τις σηκώνετε τις κυρώσεις, τι τις επιβάλλετε;»…

Γιατί ο κ. Μπάιντεν, που έβαλε στο «χορό» την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει να χάσει και πολλά – αντιθέτως, κερδίζει δισεκατομμύρια από την πώληση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Το θέμα είναι η Ευρώπη τι θα κάνει.

Ουδείς υποστηρίζει, φυσικά, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις είναι πράγματι ένα μέτρο ισχυρής πίεσης απέναντι στον Πούτιν. Καλό θα ήταν, όμως, οι ιθύνοντες να υπολογίζουν και τις συνέπειες.

Φοβούνται μην «ξεμείνει» η ΕΕ από φυσικό αέριο

Έτσι, η απόφαση της Κομισιόν να μην συμπεριλάβει στα σχέδιά της για την επερχόμενη νομοθετική πρόταση, το αίτημα των «15» χωρών, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Βελγίου, για επιβολή πλαφόν, δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια.

Ωστόσο, επέμεινε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ενέχει μεγάλο ρίσκο για τον εφοδιασμό και αποτελεί ριζοσπαστική λύση, που θα οδηγούσε σε μια εκτεταμένη παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα απαιτούσε τη μείωση της ζήτησης από τα κράτη μέλη, πολύ περισσότερο από το 15% που έχουν ήδη συμφωνήσει.

Παράλληλα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία συνεχίζουν να αντιτάσσονται στο πλαφόν γιατί, όπως ισχυρίζονται, θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και για τις προοπτικές της ΕΕ να προσελκύσει εισαγωγές φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Εν ολίγοις,…