Οι εκστρατείες εξοικονόμησης ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών ενδέχεται να αποτρέψουν τα μπλακ άουτ. Τι θα συμβεί, όμως, αν η κρίση τραβήξει μέχρι το 2024;

Σε πρόσφατη ανάλυσή τους, οι Times της Νέας Υόρκης κάνουν λόγο για δυσοίωνες ενδείξεις για τον ευρωπαϊκό χειμώνα που έρχεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ένας μικρός στόλος από τάνκερ που μετέφεραν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει κοντά στις ακτές της Ισπανίας, καθώς έπεσε σε… θαλάσσιο μποτιλιάρισμα, στην πορεία του προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Στη Φινλανδία, όπου η σάουνα αποτελεί εθνικό σπορ, οι κυβερνητικές συστάσεις παροτρύνουν τους πολίτες να μπαίνουν στους ατμούς μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους τους, για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

  • Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Ενώπιον νέας κρίσης;

Για τους Times, και οι δυο προσπάθειες είναι ενδεικτικές των μέτρων που λαμβάνει η Ευρώπη για να αυξήσει τις ενεργειακές της προμήθειες και να εξοικονομήσει καύσιμα, ενόψει ενός χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο.

Γεμάτα ρεζερβουάρ

Ευρωπαϊκές κυρώσεις και ρωσικές απαιτήσεις οδήγησαν σε μια εκ βάθρων μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη παράγει και αποθηκεύει ενέργεια. Τα κράτη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν, να δανειστούν και να οικοδομήσουν νέες προμήθειες ενέργειας, τη στιγμή που αναπτύσσουν εκτεταμένα προγράμματα εξοικονόμησης που θυμίζουν την αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, τη δεκαετία του ’70.

Υπόγειες αποθήκες σε όλη την ήπειρο έχουν γεμίσει ασφυκτικά με προμήθειες αερίου που προορίζονται για έκτακτες ανάγκες. Πυρηνικά εργοστάσια που επρόκειτο να κλείσουν στη Γερμανία, τώρα θα κρατήσουν τους αντιδραστήρες τους σε λειτουργία. Από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία, οι θερμοστάτες θα κατέβουν στους 19 βαθμούς Κελσίου. Η Σλοβακία παροτρύνει τους πολίτες της να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ντους στα… δυο λεπτά.

Παρόλα αυτά, ο Νοέμβριος βρίσκει τους αναλυτές πιο αισιόδοξους ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να πιάσει την άνοιξη χωρίς ενέργεια «με το δελτίο» ή διαρκή μπλακ άουτ, αλλά και να επιταχύνει την ενεργειακή της αυτονομία.

Τα βήματα που κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη «είναι αξιοσημείωτα και το πιθανότερο είναι πως θα μεταμορφώσουν το τοπίο της…