Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα κάνει επιτακτική την ανάγκη για γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Με ταχείς ρυθμούς προσπαθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας όχι μόνο για να πετύχει περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και για να μειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Σε νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται τώρα ότι η ΕΕ πρέπει να βρει επιπλέον 210 δισ. ευρώ σε επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια για να καλύψει για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, ποσό που θα αφορά και την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Χώρες-μέλη της ΕΕ πιέζουν για μείωση του στόχου στο μερίδιο των ΑΠΕ

Ποιες χώρες ηγούνται

Ακόμη και πριν τον πόλεμο η στροφή των περισσότερων χωρών της Ευρώπης προς τις ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγάλη. Τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει η Eurostat δείχνουν ότι σε επίπεδο ΕΕ, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε σταθερά από 9,6% το 2004 σε 22,1% το 2020, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο που είχε τεθεί για εκείνο το έτος (20%). Το αυξημένο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020 οφείλεται εν μέρει στη μείωση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, όπως αναφέρεται.

Όσον αφορά συγκεκριμένες χώρες, η Σουηδία είχε μακράν το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (60,1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (43,8%) και τη Λετονία (42,1%). Η Μάλτα (10,7%), το Λουξεμβούργο (11,7%) και το Βέλγιο (13,0%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας.

Οι διαφορές πηγάζουν από διακυμάνσεις στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπως είναι η δυνατότητα κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών και η διαθεσιμότητα βιομάζας. Επίσης στις ιδιαίτερες συνθήκες για εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων. Όλα τα κράτη μέλη…